Тези данни бяха съобщени от статистическата служба на Европейските общности Eurostat, предадоха световните агенции. В страните от ЕС 54% от домакинствата са имали достъп до интернет през първото тримесечие на 2007, в сравнение с 49% през 2006 г., а 42% са имали широколентова връзка със световната мрежа, в сравнение с 30% година по-рано.
Проучването включва достъпа до интернет, пазаруването онлайн, електронните правителства и способностите на хората да ползват интернет.
През 2007 най-висок дял от домакинствата с достъп до интернет е имало в Холандия - 83%, Швеция - 79% и Дания - 78%. Най-малко домакинства са могли да се свързват с интернет в България - 19%, Румъния - 22% и Гърция - 25%.
Пропорцията на домакинствата с широколентова скоростна връзка е най-висок в Холандия - 74%, Дания - 70% и Швеция - 67%. Една четвърт от хората разговарят онлайн, докато 15% се обаждат по телефона по интернет.
Отделни хора в 27-те държави от ЕС бяха разпитани за различни дейности по интернет, за да се направи оценка на техните умения. Оказва се, че 57% от хората са използвали интернет търсачки. Половината от тях са изпратили мейлове с прикачени файлове, докато 30% казват, че се се предпазили от вируси и шпионски мрежи. Повече от една четвърт са свалили софтуер от интернет и са го инсталирали на компютъра си. Около 25% са участвали в чатруми и различни дискусии онлайн. 13% са разменяли музика и филми. Всеки десети е създал своя уеб страница. Държавите, в които има най-много хора, занимаващи се с тези дейности са, Дания, Естония, Люксембург и Холандия.