Джурков бе задържан с 80 кг амфетамин на прах при спецоперация в София. Наркотикът бе превозван в управлявания от него автомобил. След това при проверка на домове в различни градове на България бяха открити още 20 кг дрога.
Прокурор Събев се обоснова в искането си за постоянната мярка с факта, че задържаното количество "е особено опасно наркотично", а при залавянето му Джурков, съобразно неговата длъжност като държавен служител, се е легитимирал пред проверяващите като такъв. Според прокурора има опасност Джурков да се укрие или да извърши друго престъпление. Това бе прието от съдията.
Адвокатите на подсъдимия дадоха на съдията доказателства, че Джурков има постоянен адрес в Пловдив и писмени добри характеристики за него от домоуправителя на етажната собственост, където живее, и от жената, с която подсъдимият живее на семейни начала. Те посочиха още, че Джурков е млад човек, неосъждан досега и наркотичното вещество е било в багажника на чужда кола, а не в неговата. Единият адвокат поиска Джурков да бъде под домашен арест, а другият да му бъде наложена парична гаранция, съобразена с неговите финансови възможности. Защитата посочи още, че при доказване на подобно престъпление присъдата е от 3 до 12 години и тъй като законодателят е решил, че може тя да бъде и три години, да не бъде постановена мярка “задържане под стража“.
Съдия Атанасов прие искането на прокурора независимо от аргументите на адвокатите, тъй като според НПК това е особено тежко престъпление и обществено опасно като разпространение на наркотици, предаде БГНЕС.
30-годишният Джурков беше задържан на 26 ноември при полицейска операция на магистрала "Тракия" - на бензиностанция "Петрол" при входа към София, при която в багажника на шофирания от него автомобил бяха открито около сто килограма субстанция.