Това предвижда нов Закон за защита на животните, обсъден днес на второ четене от Народното събрание, предаде БТА. При данни за особено жестоко отношение към животните своевременно да бъде уведомявана прокуратурата или полицейските органи. Като проява на жестокост към животните се отнасят всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание за животното, трайно увреждане на здравето му или стрес; обучение на животното в агресия към хора и животни; причиняване на смърт поради небрежност; изоставяне на животни или подлагането им на неблагоприятни атмосферни условия и малтретиране, уточни "Фокус".
За особена жестокост към животните ще се смята умишленото причиняване на смърт, трайно или тежко увреждане и организирането на бой с животни.
Ако ветеринарен лекар или длъжностно лице проявят жестокост, те ще бъдат глобявани от 1 000 до 1 500 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец е предвидена имуществена санкция в размер между 1 500 и 2 000 лв. При повторно нарушение глобите нарастват.
Органите на местната власт да контролират дали се изоставят животни на територията на общината, както и дали се спазват изискванията за защита на животните в приютите, предвижда законопроектът. Контролът ще се извършва периодично и чрез проверки по постъпили жалби и сигнали за нарушения на правилата за защита на животните, подадени от държавни органи, физически и юридически лица.
Контролните органи ще имат право да установяват самоличността на собственика, както и да заснемат или филмират нарушението. Предвидено е ветеринарните лекари от Националната ветеринарномедицинска служба да имат право да забраняват клането на животни в кланици, когато се установи, че зашеметяването им е неефективно. Те ще могат и да прекратяват опитите с животни, които са извършени в нарушение на действащите нормативни актове.
В разглежданите текстове се забранява, също така, отглеждането на котки и кучета в сгради-етажна собственост, ако на домашните питомци не е осигурено минимално пространство: за котки и кучета до 10 кг - минималното жилищно пространство е 6 кв. м, за средни породи кучета до 25 кг минимумът е 8 кв. м, а за големи породи над 25 кг – 10 кв. м. За кучетата, които се отглеждат вързани, трябва да се осигури ежедневна разходка и поне 5 м тел или въже за свободно движение.
Гласуването на проектозакона на второ четене беше отложено за следващата седмица.
Вижте снимки на наши любимци