Това стана ясно от интервюто му за предаването "Формула власти", излъчено по руската национална телевизия, предаде правителствената информационна служба. Станишев подчертал, че от тази година за първи път кирилицата е официална азбука за ЕС - всички документи се изготвят и разпространяват и на български език, а на всички заседания на европейските институции има превод и на български. Според премиера за запазването на българската културна традиция и идентичност, особено през дългите години, в които не сме имали самостоятелна държава, е помогнала православната ни църква, която е много уважавана у нас.
Премиерът посочил, че България заема трето място в Европа по брой на културно-историческите обекти след Гърция и Италия. На територията ни има древни тракийски находки, антични обекти, богато наследство от византийския период и български средновековни паметници, а духът е запазен в манастирите.
В предаването "Формула власти" са представени личността и политическите виждания на българския премиер. Интервюто-портрет е изготвено от заместник-генералния директор на ИТАР-ТАСС и автор на поредицата Михаил Гусман, който отбелязва, че представя Станишев в особено важен момент, тъй като през следващата година се честват 130 години от Освобождението на България, а 2008 г. е обявена за година на Русия в България, а 2009 г. - на България в Русия.