Новият посланик на Великобритания у нас Натаниъл Копси встъпи в длъжност. След като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, Копси даде и първите си интервюта, демонстрирайки, че владее български език. 

Посланик Копси е професор по политика, а в миналото е водил образователни телевизионни предавания в Полша.  

Започва работа в британското правителство през 2015 г. по време на премиера Дейвид Камерън като старши експерт, работещ по предоговарянето на условията на членство на Кралството в ЕС и последвалия референдум през 2016 г.

По време на "Брекзит" той оглавява отделите за Бъдещето на Европа и Стратегия за Европа в Министерството на външните работи, ръководейки връзките на правителството с външни експерти и тинк-танкове.

Посланик Копси е отдаден на интереса си към българския език и опознаването на страната ни. "Само чрез българския език ще имам достъп до българската култура и българския народ", заяви той пред БНТ

"В България съм от един месец и за мен е чест и удоволствие да бъда новият посланик във вашата прекрасна страна. Преди това имах обучения по български език през девет месеца в Англия с отлични български учителки в езиков център в нашето министерство", уточни Копси пред bTV.

През февруари той е бил в Пловдив при българско семейство. "Българите са много гостоприемни. Храната е отлична и много ми харесва, особено баница, салати и лютеница", каза още Копси.

На въпрос как гледа на политическата нестабилност у нас той заяви: "Българската вътрешна политика е въпрос само за българите. Надяваме се да има стабилно правителство след изборите този месец."

"Преди три седмици бях в Лондон и мога да ви кажа, че страната ми има ново правителство водено от Лейбъристката партия за първи път от 14 години. То има огромна енергия и сериозна амбиция, която е необходима в политиката. Нашите приоритети са благосъстоянието, сигурността и обновяването на нашите отношения с ЕС, европейските ни партньори включително и с България."

Той говори и за за интереса на младите на хора да следват във Великобритания и проблемите след излизането на страната му от ЕС. "В момента във Великобритания има около 800 000 чуждестранни студенти от които между 5000 и 6000 са българи. Те са добре дошли във Великобритания. Разбирам, че положението за тях след БРЕКЗИТ е малко по-различно. Но като британски посланик в България, бих искал да има повече български студенти във Великобритания, но в същото време съм много горд като британски посланик в страната ви, че имаме много голяма общност на британските студенти по медицина в българските университети, които получават отлично образование и сме много благодарни за това сътрудничество", отбеляза той.