Коментари - Руснаци питат Станишев ще сменим ли кирилицата | dnes.dir.bg
назад

Руснаци питат Станишев ще сменим ли кирилицата

Премиерът Сергей Станишев определи като несериозно предположението, че българите могат да заменят азбуката си с латиницата, тъй като именно от нашите земи започва разпространението на кирилицата, което е основание за национална гордост.

Обратно в новината

Коментари - Руснаци питат Станишев ще сменим ли кирилицата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кирил и Методий са Византийци, заемащи високо обществено положение във Византия. Предолага се, че са от славянски произход, защото много добре са познавали езика на славяните. Някои допускат, че дедите им са бежанци от България. По молба на Моравския княз до Византийския император, императорът заповядъл на Кирил и Методий да създадат славянската азбука.Тяхната азбука се наричала глаголица и имала 40 букви и фонеми. Двамата са били мисионери на православието и като се прочете внимателно историята, ще видим че те се заемат с огромна енергия и себеотдаване за делото си. Очевидно че са били идеалисти. Но от друга страна са били използувани от Визнтия в борбата им срещу Рим за духовно влияние сред славяните. Западните славяни са католици и в днешно време асоциират кирилицата със съветските танкове. Ако се абстрахираме от това и прочетем внимателно историята, можем да установим че славяните приели кирилицата са се затворили в културно отнощение и са изостанали от западните славяни, приели католицизма и пишещи на латинеца. Глаголицата е била последвана от кирилица, която в днешния си вид в България има 30 букви. Нашата заслуга се състои в това, че сме възприели кирилицата и не сме оставили делото на двамат солунски братя да загине. Може да се предполага, че ако бяхме станали католици и пишехме на латинеца по - успешно бихме устояли на османското нашествие и бихме били по - здраво свързани с Европа.Или най- малко бихме имали друго отношени към абортите и не бихме се страхували че ще станем малцинство в собствената си родина. Между другото езикът ни се развил много и сега е отпаднала основната необходимост от създаването на глаголицата, а именно че с латинеца трудно може да предаде езикът на славяните, макар че историята е показа , че все пак това е възможно. Така че идеята да се пише на латинеца има също така доста привърженици. Ако държим на традициите си, ще държим на кирилицата. Но ако сме реалисти ще гледаме към латинецата!

Небива на нас българите всички да ниса криви

rusnazite da duhat!

тя е! друга няма

е големи европейци, нема що...

ЗАЯЖДАМЕ СЕ ЗАЩОТО СМЕ ВЪВ ВИШАТА ЛИГА,А НЕ КАКТО СПОМЕНА ЗА ПОМИЯРИТЕ В А ГРУПА.А ТИ СИ В 5-ГЛУХА ДУХАЧ,СНУКАЧ,ДОКАЗАН БЪЛГАРОФОБ И ПЕДЕРАСТ.

Само коментар на Балканофоб залужава внимание. Останалата помия показва колко елементарно можете да бъдете манипулирани.

Изглежда си слушал за руснаците по партийни митинги. Защото в тяхните учебници пише, че кирилицата е измислена от Кирил и Мефодий (ф-то не е грешка, така пишат името). И никъде не се отрича бълграския произход на азбуката. И по времето на СССР беше така. Иначе имат навика да споряд за разни технически и научни открития, че са тяхни. Например откривател на радиото Попов и много други такива. Но кирилицата не е сред тях.

Имам чувството, че е обявен конкурс за най-голяма дивотия, която може да се измисли или случи в България. Мисля че сме номер ЕДНО в света по щуротия.

Ти си пълен идиот!!!Жал че има доста такива промити мозъци.Завърших средното си образование в Украина,искам да кажа че от малък знам че глаголица е създадена от българи и това си е праздник и там(Украина,Русия).А отидеш в Русия и кажеш че си българин-ще те приемат като брат....Откъде има толкова злоба в БГ????Руснаците имат поговорка,че най близък роднина е комшията!!!!Нашите управници се опитват да се братуват с САЩ.....Цялата Европа се опитва да си запази добри отношения с Русия,само Великата България ги плюе,понеже основния пазар за български стоки е в Русия.Ами ако утре Русия ще спре вноса на БГ вино,консерви и сокове...Идея си нямате колко хора ще останат без работните си места.В Украина казвах гордо че съм българин,като бях в Холандия и Франция след 2 дни предпочитах да казвам че съм руснак. Това адски много ме натъжава ,сигурен съм че доста интелегентни хора ме разбират.

Кирилицата е азбука точно за българския език и това е един от най-големите плюсове за нашата култура. Всички други езици на които се пише на кирилица (сръбски, руски, белоруски, украински) използват допълнителни символи за да покриват звуците си. Обикновено от латиницата или модификации на букви от кирилицата. Докато латиницата е създадена за един вече мъртав език. Освен в английския тя също се използва за другите езици с допълнени символи(немски, френски, италиански, испански и т.н.). А и в английския тя изобщо не отговаря на звуковия характер на езика. Нямам информация за арабските писмености. Та господа от ВСИЧКИ пишещи на латиница и кирилица ние сме единствените, чиято азбука максимално отговаря на фонетичните характеристики на езика! Огледайте езиците, които познавате и ще разберете , че това е безспорен факт.

Руснак-дурак, а`е стига с тая изтъркана плоча бе! Дедите ти си оставили костите и проливали кръвта си! Точно на днешния ден преди 39 години гадните ти деди нахлуха в Чехословакия да си останавят костите, да им таковам майката. Костите на предци са загивали навсякъде по планетата, защото сте канибали, затова. Е няма как, даже и врабчето като го притиснеш и то се опитва да кълве. БОТУШИ, не можета да завладеете всички народи. Някак си напоследък все повече ви бягат робите.

Жоро, не познавам Киро и Мето, но съм съгласен с теб, че не те са написали кирилицата. Прав си и в твърдението, че тя е приспособена гръцка алфавита. Вярно е че Мето не е написал глаголицата, но не я е написал и Киро. Св.Климент Охридски я е написал само в хипотезата, защото историческата истита е, че е написана от св. Кирил Преславски. Само не ми е ясно защо толкова злобееш, я виш, благодарение на кирилицата сега можеш да ръсиш простотии от цялата си душа.

БРАВО НА ХИМИЧКАТА!ВСИЧКО КОЕТО Е НАПИСАЛА Е САМАТА ГОЛА ИСТИНА.НИЩО ЧУДНО В ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПИШЕМ НА ЛАТИНИЦА-ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!!!!!

Абе много лесни сте били вие бе да сменя кой квото си иска аз мойте деца ще ги уча и на кирилица и на латинеца и на китаиски ако трябва.Вие не разбрахте ли че децата сами трябва да си образовате че иначе срам ще берете в тия училища тъпи като галоши само могат да останат... учителите само за по големи заплати мислят и имат интерес да не образоват децата нали знаете че като останат на изпит после им се плаща на учителите а пък да не говорим че и на частни уроци ги принуждават да ходят зада могат да си вземат изпита.... боже колко по сериозно неща има в образованието вие за некъв тъп въпрос задеден от прост журналист на забит комунист се връзвате кой го ебава в кълабалака Станишев да си бара гъза боли ме за него спасявай се поединично народе на тия педерунгели не се надяваите

По-добре да минем на Интернетица!

А ЗАЩО САМО КИРИЛИЦАТА?НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СМЕНИМ И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК С АНГЛИЙСКИЯ?ТАКА ЩЕ СЕ ИНТЕГРИРАМЕ В ЕС ОЩЕ ПО-ДОБРЕ. КОЙТО Е КАЗАЛ А ТРЯБВА ДА КАЖЕ И Б.

Ако някои малоумен държавник смени азбуката ни то напускам България веднага с цялото си семейство и род.

През 1738г. Влашко сменя държавния си език и вместо използвания дотогава български език, на който се изготвяли всички държавни документи се налага един латинизиран или романизиран карпатски диалект-съвременния румънски. Причината е, че съседна Русия обявила новата си външнополитическа доктрина - Панславизма- защита на всички славянски и православни народи! И Влахия побързала да докаже, че няма нищо общо със славяните. Може би това е спасило Б-ия да не стане руски протекторат

много неграмотна челяд има по нашите земи. горките деца на по 12-16 години, които се чувстват отритнати от обществото и си мислят, че като кажат някоя глупост и привличат внимание. вие деца, които пишите на латиница сте просто едно анадолски циганета. жал ми е за вас, защото и след 50 години пак ще си бъдите едни прости лепиларчета. добре, че не сте живяли до преди 200 години, че сега всички щяхме да носим фесове, като родителите ви и щяхме да имаме цигански имена. радвам се, че не ви е имало когато е трябвало да се съхрани този прекрасен език и тази чудесна азбука...

Точно ония както ги наричате Тъпи сибирски копелета и какви ли още не си оставиха костите да лежат във вашата мила България. Вие всички стъпвате по тях пишете на Кирилица и сега имате възможността да изливате всичката тази помия и отрова! Колко сте жалки! Никой не иска вие да заменяте Кирилицата а само ви питат дали ще го направите! Съжелявам за дедите ми, напоили с кръвта си вашата земя! Вие не го заслужавате!

Не мога да повярвам, че на някои българи им минава през главата да си сменяме азбуката !? Абе вие май съвсем сте изтрещели , а? Който не му харесва да пише/говори на български - свят широк, прав ви път, само ще ви помоля да престанете да леете помия срещу всичко българско! А иначе много врагове на България неуморно работят срещу езика ни, културата ни, историята ни, народа ни - все неща за които ни завиждат, а ние би трябвало да се гордеем ! Аз се гордея !

Толкова ли ви е трудно, тези които пишете на латиница тук, да си свалите една програмка 2МБ и да си я инсталирате, за да пишете на правилен български, а не на някаква шльокавица? Българският език има една азбука и тя е кирилицата!!!

Да живее Кирилицата!

Всеки народ си има писменост.Кирилицата не случайно е създадена.Тя е божествена.Така,че не зная защо се спори по въпроса.Пише го в духовните книги.

НЯМА ДА СЕ ОЧУДЯ ТОЯ ГЕЙ АКО РЕШИ ДА ЛИКВИДИРА И КИРИЛИЦАТА.ПОСЛЕ И ДЪРЖАВАТА Е НА РЕД

Има компромисно решение. Кирилицата си остава официалната азбука но се въвежда единна помощна писменост с латински букви. Целта е да се улесни кореспонденцията в Интернет между българи в чужбина и в страната, да се избегне използването на 4 и 6, което е смешно, да се изписват и съответно изговарят по един и същ начин имената на фирми написани с латински букви а също и надписите на знаците на населените места. Това би улеснило туристите и бизнес партньорите от чужбина.

Rusnacite da go duhat.45 godini stigat.4izmari piite si vodkata bez meze i si gledaite debelite matrioshki.

abe greven ti piqn li si be kirilicata 6tqla da stane svetovna azbuka...

kakyw wi e problema s latinicata? Na niakoi hora im e mnogo po-udobno da pishat na latinica. Zashto iskate ot dir da ogranichawat potrebitelite si s glupawi prawila, te ne sa takiwa hora... za razlika ot piratskite sitowe, kydeto nespazwaneto na elementarni moralni normi procyftiawa, no wmaniachenia nacionalizym i kirilicata sa ot pyrwostepenna wajnost...

ei brigante q se zastrelqi 6e pi6a s kakvato si azbuka iskam

Искаме или не постепенно се латинизираме! По-невидимо - по-възрастните българи, много видимо - младите българи, както пееха Богдана и Стефан в една много известна песен, по текст на Недялко Йорданов! Можещите и мислещи млади българи отдавна не са в България и кирилицата за тях е мил спомен от детството и българското училище, което са посещавали и завършили. Огледайте се и вижте надписите около нас - повече от 50% - са на латиница. Пътувайки в автобусите на градския транспорт не ви ли прави впечатление, че указателните табелки и съобщения на рециклираните автобуси(те комай всички са такива в България!) са с надписите на държавата откъдето са пристигнали - само на латиница. Никой не си е направил труда да ги смени с надписи на родния ни език - това е много показателен факт, който не говори никак добре за нас! Спирам дотук. А това, че имаме в ЕС преведени документи на кирилица, в частност на български език - и какво от това? Кому ще послужат те? Който реши да ги ползува, ще трябва да ги преведе на език, който обезателно е на латиница. Не ме разбирайте грешно! Обичам нашия език и искам той да се съхрани такъв, какъвто е. Но възможно ли е това да стане - България влезе в ЕС, световната глобализация е факт, английският език масово навлезе навсякъде чрез компютърната терминология и мобилните комуникации...едно задъхано съвремие, което иска всичко - тук и сега, и не го и грижа за нашите езикови проблеми!

Кирилицата е едно от главните неща които прави българите Българи. Мисля че е недопустимо да се говори за смяната и с латиница. Всички доводи за комютри и други разни са породени от невежество. Всяка операционна система може да бъде направена да пише на фонетична кирилица много лесно ... И конкретно до писаното от Наско по-надолу: Четеме го но не го разбираме. Смени си приятелите в западна европа защото тези за които говориш са невежи и некадърни!

Тези руснаци, тези братушки ненагледни, така са свикнали, че нещо като не им върви или не им става, го сменят и това е... иначе обичат да отдават почит на културните ценности!

Защо да я сменяме? Както е тръгнала глобалната политика кирилицата ще е единната световна азбука :)

Тези руснаци, тези братушки ненагледни, така са свикнали, че нещо като не им върви или не им става, го сменят и това е... иначе обичат да отдават почит на културните ценности!

Уф, аман от балкански простаци- русофоби, американофоби, и не знам какви си още други идиоти .Тъпи прости балкански чутури ограничени! Ако знаете колко сте трагични, смешни, жалки и малоумни ще си сложите въжето.Къде сте тръгнали да се заяждате постоянно с страни и народи от А група сякаш някой ви бръсне вас за нещо! И с простотията си само до омраза и изолация ни докарвате. Тъпи сръбски копелета сте, проверете си родословното дърво, защото българите не сме гадни надути шовинисти като вас!

Ако е вярно уместно са питали! Какво ли не се смени у нас през последните години та и това не би ме учудило, не сте усетили сарказма в този въпрос, защото въпреки че Русия е 100 пъти по-голяма много по-бързо се стабилизира от нас по ръководството на своя президент и показва висок стандарт,бях там и се убедих, храната е 10 пъти по-евтина, а тук се превръща в лукс. Цяла България само Москва не може да изхрани ако се бяха запазили старите договорености, а не кумонизма. той в Русия е властвал 75 г., а те вече ни изпревариха, а за каква територия става въпрос и какво население . Да не говорим, че живеят като лордове по нашето черноморие, (и то не чак толкова богатите),което дори малко българи могат да си позволят. Поне тези, които познавам са на ясно от къде произлиза кирилицата и са много приятелски настроени към нас в 10 пъти по-гостоприемни и солидарни и никога не изоставят в беда. 4 години живях в Сеул (Ю.Кореа) в руски квартал и имам силни впечатления, което за българите не може да се каже. Ако си помняте точно на рожденият ден на В. Левски нашият министър даде интервю по повод нашите медици в Либия и много трудно говореше български...е как да не питат руснаците?

minavam po 30 pati prez serbia kato xodq do germany

За мен лично кирилицата е трабва да се казва петровка :) защото :)най големите промени в кирилицата е направил Петър I и езика църковния е станал език народен ( улеснил е сложните букви)

Mahnete kirilitsata, mnogo ni muchi ;)

Все още много руснаци смятат, че кирилицата е измислена от тях. Няма майтап - това им го набиваха в главите по времето на СССР, това им го набиват и сега. Един от бившите американски президенти с право казваше, че Русия е вредна. Особено вредна е за БГ, защото тук има достатъчно тапири, които да вярват на руските лъжи. А от руските лъжи по-големи на света няма, както и няма по-големи джуджета от техните.

Цитирам Х-мен : След като се готвят за стачка основни производства учители, лекари, кога ще си вземат шапките и колективно за Русия там където са им поискали и азбуката. Не изядоха ли голям шамар от Доган, или още не е достатъчно това което не усещат че се случва пред очите им? Има много въпроси, но едва ли на един те имат отговор. До кога ще лъжете народа си? равносилно е на самоубийство с партията, която на всяка цена трябва да оцелее. Тм където личността е нищо.