Няма непосредствена опасност за живота на войничетата. Двамата най-тежко пострадали - редниците Иван Койнарски и Костадин Четелязов, вече не са на командно дишане. Те са дезинтубирани и няма непосредствена опасност за живота им, макар че продължават да е тежко общото им състояние, съобщиха от ВМА. Общо 6 от пострадалите момчета са настанени във ВМА-София. След като през нощта в столицата бяха докарани четиримата тежко райнени – Койнарски, Четелязов, Йорданов и Хаджиев. Днес бяха транспортирани още двама по-леко ранени – Садъчев и Реджеб. Решаващо за спасяването на военнослужещите е била бързата реакция на лекарите от Хасковската болница и новосъздаденото Спешно отделение там, предаде БНТ. Вечерта след катастрофата в Хасково са оперирани най-тежко пострадалия редник Иван Койнарски със счупен таз и кръвоизлив на вътрешните органи. Коремна операция е била направена и на мл. сержант Даниел Йорданов, който има и счупена ключица.
В реанимацията остават и мл. сержант Даниел Йорданов и Росен Хаджиев със счупен таз. Те са стабилизирани. На лечение във ВМА-Пловдив са 8 военнослужещи, които са по-леко пострадали и ще бъдат изписани до няколко дни.
Пострадалите военнослужещи е трябвало да участват в учение на полигона “Корен“, но заради опасността от пожариса получили заповед да се върнат в поделението си в Хасково. Те са част от българската рота в активните сили на ЕС, които от 1-ви юли тази година се грижат за сигурността на съюза.
Около 18.00 ч. в сряда колона от военни машини се прибирала от полигона Корен за Хасково. На ляв завой по пътя между селата Корен и Малево транспортен автомобил с повишена проходимост "Мерцедес" "Унимог 5 000" е излязъл от пътя, подхлъзнал се е на тревата, поднесъл е и се е обърнал в дълбока канавка, като е паднал на дясната си страна. В транспортния автомобил са пътували 16 кадрови и наборни военнослужещи - двама старшини и 14 войници. Машината е нова, в перфектно техническо състояние, се посочва в съобщение на МО, цитирано от БТА. Камионът се е движил с не повече от 40 километра в час, но пътят е бил хлъзгав заради силния дъжд. Това засега се сочи като основна причина за катастрофата.