В интервю за международното издание на сп. "Нюзуик", взето във вторник на френския Лазурен бряг, Ислам казва: "Това е изнудване, но европейците също ни изнудваха. Да, това е неморална игра впрочем, но те, европейците, определиха правилата на играта и сега плащат цената". По думите на сина на Кадафи Европа и САЩ следват своите политически и икономически интереси и докато медиците са страдали в затвора, правителства и многонационални компании са сключвали сделки. Това пише авторът на интервюто Кристофър Дики, цитиран от БТА. По повод приноса на съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия, Сейф ал Ислам обяснява: "Тя е голяма късметлийка. Много хора опитваха преди това и не успяха." По думите на Кадафи младши причината за успеха на френската първа дама е, че "французите разбраха изискванията и бяха много гъвкави".
Във вторник Сейф Ал Ислам заяви пред в. "Монд", че французите са уредили освобождаването на медиците и са намерили пари за семействата на заразените със СПИН деца. Никола Саркози обаче заяви, че нищо не е направено в замяна за освобождаването на българските медици от затвора.
Малко преди това пък Кадафи младши призна, че либийците измислили историята за заговор и роля на Израел и Запада в заразяването с вируса на СПИН.