Това предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Агенцията уточнява, Ал Ислам казал това на среща с представители на в. Монд в Ница във вторник, като добавил, че никакви либийски пари не са дадени за децата.
“Не знам откъде французите ги намериха“, казал Ал Ислам.
Отговорът на френския президент Никола Саркози не закъсня. Той потвърди, че нищо не е направено в замяна за освобождаването на българските медици от затвора в Либия. На въпрос дали медиците са били освободени благодарение на подписването на спогодба за доставка на оръжие Саркози категорично отговори: "Не". Отговорът на втория въпрос: "Направено ли е нещо в замяна?" беше: "Нищо". Президентът не направи никакъв друг коментар, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
Френската социалистическа партия поиска по-рано изслушване на външния министър Бернар Кушнер за условията при които са освободени медицитете, но вътрешните разпри нямали нищо общо с България. Става дума за вътрешен проблем, а не за самото освобождаване, за което цялата ни страна бе мобилизирана, поясни за БНР източник от партията. От там обаче напомниха, че са били и против ядрено сътрудничество с Либия и отбелязват още, че с освобождаването на медиците режимът в джамахирията не е станал демократичен като по чудо. Не може президентът на Франция да използва тяхното пускане за претекст, че обстановката там е променена, освен това е твърде опасно да се преминава към цялостно нормализиране на отношенията между Франция и Либия и съответно към доставки на ултрамодерни технологии като ядрен реактор, смятат оттам.
Социалистите смятат, че този въпрос първо е трябвало да бъде обсъден в рамките на комисията по външни отношения на Националното събрание, както и с другите заинтересовани страни. Социалистите поставиха въпроса за ролята на външния министър по либийския казус, а техният лидер Франсоа Оланд заяви, че на практика Бернар Кушнер не е имал никаква роля, а всичко е било в ръцете на президента. Левицата определя като учудваща реакцията на Либия по повод помилването на медиците с указ на президента Първанов. По този повод джамахирията поиска Арабската лига да прекъсне дипломатическите, политическите и икономически отношения с България.
Пред "Монд" Сейф ал Ислам посочи още, че Либия е прокарала връзка между юридическото положение на Абдел Басет ал Меграхи, който е осъден в Шотландия за атентата над Локърби, и това на шестимата осъдени медици. Според Сейф ал Ислам Триполи е успяла да защити максимално интересите си в процеса с българите, а по отношение на случая Локърби, синът на Муамар Кадафи се надява Меграхи да се завърне най-скоро в Либия.
"Форин офис" обаче побърза да отрече, че между Меграхи и медиците има нещо общо.