Парламентът прие на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на първо четене. Бяха предложени три законопроекта - на ГЕРБ, на "Обединени патриоти" /ОП/ и на "БСП за България". Бяха приети първите два, третият беше отхвърлен.

Казусът стана особено актуален, след като преди 2 месеца стана ясно, че хиляди декари, известни като "бели петна" са преотдадени под аренда без знанието на собствениците. Хората се притесняваха, че засетите от тях земи ще бъдат ожънати от арендаторите. Арендаторите се позоваваха на решение на ВАС според което, имат право да преотдават земи без знанието на собственици, ако те дълго време не са ползвани или не са вписани в общинската земеделска служба.

Промените са по отношение на договорите за наем и условията за пренаемане на земеделски земи. По предложение на ГЕРБ се предвижда договори за наем да могат да се сключват от собственик, от съсобственик или съсобственици, или от упълномощено от тях лице, както и от лице, получило от собственика или от упълномощеното лице право да ползва или да управлява земите.

Упълномощаването трябва да бъде с нотариална заверка на съдържанието и подписите на страните.

Предвидено е земята да може да бъде пренаемана, ако е уговорено в договора, като наемателят ще е длъжен да уведоми писмено наемодателя и общинската служба по земеделие.

Договорите със срок за повече от една година ще се сключват с нотариална заверка на съдържанието и на подписите на страните. В общинската служба по земеделие ще се регистрират само договори за наем, отговарящи на новите изисквания. Тези изисквания ще се прилагат от стопанската 2017/2018 г.

За да се запази регистрацията на вече сключените договори, те следва да бъдат потвърдени от собственика или съсобствениците с декларация, подадена в общинската служба по земеделие.

Предвижда се притежателите на компенсаторни инструменти, спечелили търгове за земеделски земи от държавния поземлен фонд, да заплащат четиридесет на сто от предложената цена с парични средства.

От легалната дефиниция на понятието "пасищни селскостопански животни" отпадат конете. По предложение на ОП беше прието при вписване на договорите за наем и аренда на земеделски земи да се представят скици. Редът и условията за тяхната регистрация в общинската служба по земеделие трябва да бъде определен от министъра на земеделието, храните и горите.

Въвежда се фиксирана такса за вписване на договорите за повече от една година. Въвежда се забрана общинските служби по земеделие да регистрират договори за наем, аренда и съвместна обработка на земеделски земи, когато са сключени от несобственици, както и когато констатират, че са налични повече от един различни договора.

Отхвърленият законопроект на БСП предвиждаше създаването на нарочен регистър на собствениците и ползвателите на земеделски земи, който да се води от общинските служби по земеделие.