Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, попитан дали ще се редактират промените в законите за земеделската собственост, предаде БТА.

"Точно обратното, лобистите са тези, които говорят, че ние сме вкарали лобистки текстове", посочи премиерът. Той заяви, че земеделската земя трябва да бъде на земеделците, а в пустеещите земи да се изграждат ветропаркове или соларни паркове.

Вчера парламентът одобри на първо четене промяна в Закона за опазване на земеделските земи, с която се забранява строежът на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ )върху плодородни земи. Синята коалиция и БСП определиха проекта като лобистки. С промяната се прокарвали бизнес интереси, близки до правителството.

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на откриването на финалния етап на Седмото европейско състезание "Най-добра студентска компания на Европа 2010", организирано от Джуниър ачийвмънт с подкрепата на Европейската комисия. На церемонията в "Камбаните бизнес център" в София участваха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Попитан дали е трудно да бъдеш млад и предприемчив в днешната трудна финансова ситуация, премиерът Борисов каза, че "тази ситуация ще продължи една-две години". И точно в тази финансова ситуация, ми се иска, българите да станат по-предприемчиви, а от началото на годината имаме над 7 милиарда лева повече "вкарани" в банките, да чакат лихва, посочи Бойко Борисов. Той заяви, че ако тези 7 милиарда лева влязат в потреблението, или в инвестиции, в предприемчивост - държавата рязко, ще се повдигне нагоре.