В България има 5 млн. декара пустеещи земи от първа до четвърта категория и само на 60 000 дка от тях могат да се изградят възобновяеми енергийни източници. Това е 0,05% от земите, скочи срещу законопроекта депутатът от СДС Иван Иванов, предаде агенция “Фокус”. Защо забраната касае само възобновяемите енергийни източници и излиза, че голф-игрища могат да се строят, но не и ВЕИ. Иванов отбеляза, че България има ясни ангажименти, свързани с развитието на такава енергетика в ЕС. По думите му никъде в ЕС няма практика за ограничение за изграждане на възобновяеми енергийни източници на определени площи.

Депутатът от БСП Михаил Миков обвини управляващите, че прокарват бизнес интереси на кръгове, близки до правителството. Става дума за създаване на конгломерати и октоподи в земеделието, допълни той, явно визирайки приетия миналата седмица законопроект за собствеността на земеделските земи.

Вие, които не приемате законопроектите на ГЕРБ, кои собственици на земеделски земи защитавате – на онези, които имат по 10, 15, 30, 100 дка или на юридическите лица, които притежават над 5000 дка? Това попита от парламентарната трибуна председателят на НС Цецка Цачева при обсъждането на законопроекта. По думите на Цачева инвестиционните дружества в асоциация на собствениците на земеделска земя имат за основна цел – изкупуване на земеделска земя, нейната комасация, отдаване под наем или аренда. Ние искаме да се противопоставим на тази асоциация на собствениците на земеделска земя, в която членуват няколко крупни собственици, допълни парламентарната шефка.

Депутатите от Синята коалиция обявиха, че изпращат писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява да бъдат преразгледани промените в закона. Според сините - тези два законопроекта защитават тесни интереси на едва 3% от ползвателите на земеделски земи – едри арендатори. Когато някой ви ограничава правата, когато някой ви казва „можете да продавате само на тази малка група лица”, той в крайна сметка ограничава свободата, за която ние се борим 20 години, заяви Мартин Димитров. 

Да, законът е лобистки, ако става дума за защита на земеделието. Това беше лаконичният коментар на председателя на специализираната комисия в НС Десислава Тенева, която е автор на проекта.

Депутатите отхвърлиха законопроект, внесен от депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов, предлагащ забрана на промяна на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със замени преди 1 януари 2010 г. Изненадващо синият законопроект бе подкрепен и от Георги Пирински от БСП, който каза, че Конституцията повелява – обработваема земя да се ползва само за земеделски цели.