Това се договориха представителите на Обществения съвет в здравеопазването с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър Анна-Мария Борисова на среща в Министерски съвет, съобщи БТА. 

Така за пореден път премиерът  спря протестите на лекарите, обявени за средата на септември. Повод за тях стана орязването на бюжетите на болниците от август от 30 до 40%. Заради намалените средства редица болници спряха плановия прием и операции на пациенти и преминаха на спешен режим.

Лично Борисов е поел ангажимент средствата за здравеопазване за 2010 г. да не са по-малко от тези, дадени през 2009 г. Създадена била работна група, която в следващите дни ще направи точни сметки за недостига на средства.

Колко точно ще са парите и от какво се породи недостигът на средства обаче остава неясно.
Според синдикатите не достигат 205 млн. лв. до края на годината, като в тях се включват и натрупани задължения от март досега. Правителството смята обаче, че са нужни 125 млн. лв.
Всъщност бюджетът на здравната каса тази година не е по-малък от миналогодишния, поне що се отнася до разчетените приходи (предвидени са обаче по-малко разходи, заради трупането на резерв). Проблемът е в това, че за ноември и декември 2009 г. касата се разплати с болниците с бюджета за 2010 г. - поради отложените плащания. При актуализацията на бюджет 2010 обаче бяха орязани парите на Министерство на здравеопазването.

Правителството и сега твърди, че парите са същите като миналогодишните, а разликата идва оттам, че има нарастване на хоспитализациите с 12% и ръст на лекарските заплати. Синдикатите уточниха, че средно на месец през 2009 г. са плащани над 90 млн. лева, а сега са 69 млн., затова не можело да се твърди, че парите са едни и същи, допълва "Класа".

"Ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки", обясни Анна-Мария Борисова. Тя изтъкна, че  ревизията е необходима, не само за да бъдат изяснени неяснотите колко средства са дадени, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. 
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще търси коригиращи коефициенти за много от работещите болници, заяви от своя страна директорът на касата Нели Нешева. Коефициентите ще бъдат към делегираните бюджети по правила, така че всяка една болница да не се чувства нито ощетена, нито привилегирова.

На този етап лекарите няма да стачкуват, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Срокът за края на работата по изясняване на действителната ситуация е до две седмици.

По думите на д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа" министърът на финансите е отказал каквото и да е разблокиране на фискалния резерв, тъй като според него това ще застраши стабилността на валутния борд. Дянков е припомнил, че 220 млн. лв. вече са дадени за здравеопазване с актуализацията на бюджета на здравната каса.
А Бойко Борисов е изтъкнал като проблем, който трябва да се реши, високите заплати на някои лекари.
90% от болниците отказват планови операции и премат само спешните случаи, според Българския лекарски съюз, цитиран от БНТ. В момента здравните заведения работят с около 40 на сто по-малко средства от договорените. Освен това близо 30 на сто от болниците са на критичния минимум и пестят вече и от храна и консумативи.
Текстът е актуализиран