Причината е, че Националната здравна каса е изпратила на мениджърите на болниците анекси към договорите, с които им се намалява финансирането с повече от 30%, предаде Дарик.
Лекарите обмислят национален протест до края на месеца. От началото на годината болниците получават с около 20% по-малко пари от Здравната каса в сравнение с миналата година. Сега от институцията изпратили анекси към болниците за август, с които се намалява с още от 10% до 30% финансирането на лечебните заведения, обясни доктор Райчинов. По думите му това поставя лечебните заведения в ситуация, при която те ще имат пари само за заплати, а останалото ще трябва да се поеме от пациентите – ток, вода, консумативи, лекарства и др. “От цялата страна идват оплаквания за новото намаление на парите“, допълни той. Според него освен плановия е застрашен и спешният прием.

“Върху болниците се оказва огромен натиск да подпишат анексите и ги заплашват, че ако не го направят, няма да си получат стари дължими суми“, изтъкна още  Райчинов.
На въпрос дали някой от мениджърите на болници е подписал тези анекси, Цветан Райчинов отговори: "Изглежда са ги подписали някои директори на болници. Сега не знам доколко за тези хора е по-важно да си пазят местата, отколкото да защитят заведението, в което работят". 

Шуменската болница, която миналия декември чества 130-годишнината си, вече обяви, че от днес спира плановият прием за пациенти и ще се обслужват само спешни случаи. Причината е, че с предвидения анекс за въвеждане на делегирани бюджети се обезпечава само 65% от досегашния обем дейност.

Директори на осем болници от област Стара Загора  също обявиха в декларация до медиите, че няма да подпишат предложения им от районната здравна каса  анекс.
Сумите, определящи се от делегирания бюджет, са под 65% от заработката за месеците през 2010 г. Приспадайки 30% недофинансиране по 215 клинични пътеки, болниците няма да могат да се издържат с 30 на сто от наличните финансови средства, алармираха болничните шефове от Стара Загора, цитирани от БТА.

"Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейност и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това налага спиране на дейността на болниците", се казва още в декларацията на лекарите от Стара Загора.
Те заявяват още, че ако до сряда не получат ясна визия от НЗОК и РЗОК ще бъдат принудени да спрат работа и работещите в здравните заведения да започнат протестни действия.

Затруднения изпитват и болниците в Търговище, Ямбол и Кюстендил, сочат данните на Българския лекарски съюз.

Миналия месец от съсловният съюз предупредиха, че икономиите в здравеопазването ще изгонят добрите лекари в чужбина.

Междувременно от НЗОК съобщиха, че анексите, с които се намаляват парите за болничната помощ, е само за август и по данни на директорите на районните здравни каси, подписването им протича нормално. Причината те да бъдат предложени е изискване на Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г.
Анексите не променят цените на клиничните пътеки, както и условията за заплащане на болниците, нито което и да е друго условие, договорено в НРД 2010, изтъкват от НЗОК. Оттам подчертават, че няма да поставят договорните си партньори в положение да понасят неблагоприятни последствия със задна дата.