Причината е че срещу Йорданов е започнало дисциплинарно производство, потвърдиха от Министерство на правосъдието. От ведомството не уточняват как се е стигнало до него.

Йолант Йорданов беше назначен за директор на Софийския затвор в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския затвор, както и на поправителния дом в Бойчиновци. Преди това Йорданов е заемал позицията на началник на сектор "Охрана и сигурност в арестите" при ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

Петър Кръстев, който се връща временно начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч, припомня „Правен свят”.

В края на март служебният министър на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка във всички затвори и затворническите общежития в страната. Тя обхваща цялостната организация на работа, спазването на режима, реда и дисциплината, както и проверка за наличието на непозволени предмети в килиите.

Повод за проверката е репортаж по bTV, в който бяха показани клипове от Пазарджишкия затвор, в които се вижда как лишени от свобода употребяват наркотици и пият алкохол и се снимат с телефони, които също са им забранени.
По данни на ръководството на затвора клиповете са били направени през август 2016 г.