Проучване за финансовата грамотност на българина показва, че 54% от българите посочват, че изобщо нямат заделена сума за спешни случаи. Едва 4% са обявили, че заделят за спестявания от месечните си доходи. 
Това обяви председателят на съвета на директорите на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане Николай Стойков, който представи проучването, предаде Money.bg.
То е проведено по поръчка на застрахователната компания през февруари и са анкетирани 426 души.

Основното, за което респондентите биха спестявали пари е, за да се справят с неочаквани ситуации, като 23% са заявили, че спестяват за пенсиониране, допълва "Пари".

Ръст на животозастраховането тази година предвижда Николай Стойков.
Според него в следващите няколко месеца този ръст ще дойде предимно от застраховките в корпоративния сектор и животозастрахователните продукти, предлагащи се с банкови продукти.
Индивидуалните застрахователни продукти не нарастват с високи темпове. За да се промени това трябва или да се увеличат доходите на хората, или да се промени рисковото им възприятие, подчерта Стойков.

При доброволното пенсионно осигуряване корпоративният сектор остава стабилен. От около 300 компании, клиенти на ING, само 1-2 са прекратили плана си за доброволно осигуряване от 2008 г. насам. При индивидуалните клиенти също се задържа нивото от 2008 г., уточни Стойков.

Въпреки кризата финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 4 млрд. лв. за година и достига 41 млрд. лв. към края на юни, сочи доклад на Industry Watch, цитиран от "Класа".
Спрямо предходното тримесечие осезаемо нарастват депозитите с 380 млн. лв. и пенсионните спестявания със 165 млн. лв.

“През последните години ставаме свидетели на видимо удължаване на срока на влоговете от 6 до 12 месеца. Удължаването на срочността на банковите депозити се дължи както на по-високите лихви на влоговете с по-дълъг срок, така и на привличането на вложения с дълъг инвестиционен хоризонт, които при други условия биха били инвестирани в имоти или на борсата”, отчитат експертите.