Това стана в навечерието на визитата на кралица Елизабет Втора в Ирландия и седмица преди посещението на американския президент Барак Обама на Острова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията унищожи с контролирана експлозия подозрителна чанта, оставена на улица в центъра на Лондон. Предметът се е оказал безопасен, съобщи говорител на полицията.

По-късно оттам уточниха, че са получили сигнал за поставена бомба, който не бил конкретизиран по отношение на място и време. Заплахата е отправена от ирландска радикална групировка преди очакваното историческо посещение на британската кралица. Според тв канала "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС, кодираното предупреждение било отправено от дисиденти републиканци, противопоставящи се на мирния процес в Северна Ирландия. Споразумение от 1998 г. сложи край на въоръжената борба на ИРА срещу британското управление на провинцията, но отцепили се от нея фракции продължиха съпротивата.

"Нивото на заплахата от тероризъм, свързан с Ирландия, не се е повишило и остава съществено, което означава, че възможността от нападение е твърде голяма", заяви лондонската полиция в декларация.

Елизабет II ще е първият британски монарх, който ще посети Република Ирландия, съобщи още "Скай Нюз", цитирана от "Фокус". Четиридневното й пътуване, което започва утре, отваря нова глава в англо-ирландските отношения. През 1911 година дядото на кралицата - крал Джордж V, е посрещнат в Ирландия, но ситуацията тогава е различна, защото Дъблин по това време е част от Великобритания. Ирландия е независима вече от 80 г.