"Разрешаваме на муджахидините вътре в сградата да действат срещу затворниците", обяви групировката в изявление, поместено на ислямистки сайт, пише БТА.

"Аш Шабаб" увери, че е в контакт със своите бойци, които са се барикадирали в мол "Уестгейт" и държат неуточнен брой заложници.

Кенийските сили за сигурност предприеха тази сутрин нова атака срещу ислямистите. Чуват се кратки интензивни престрелки и спорадични експлозии.

По обед мощни експлозии и продължителна стрелба се чуха в превзетия мол. От покрива се издига черен дим, съобщи Франс прес.

Нашият екип току-що успя да освободи някои заложници, но не всички. Ние придобиваме все по-голямо преимущество над нападателите”, написа директорът на полицията Дейвид Кимайо в Туитър, предаде "Фокус".

През нощта кенийската армия обяви, че не повече от 10 заложници остават в плен на нападателите и че екстремистите са изолирани.

Най-малко 69 души са убити и 63 са водени в неизвестност от началото на нападението на сомалийски ислямисти срещу търговския център, предаде Франс прес, като се позова на Кенийския червен кръст (КЧК).
За първи път се съобщава за изчезнали хора от началото на атаката в събота. Предишните данни бяха за 68 убити и близо 200 ранени.

"Аш Шабаб" обяви, че нападението е в отмъщение за кенийската военна намеса в съседната страна.

Сред жертвите са племенник на кенийския президент Ухуру Кениата и неговата годеница, кенийският поет и дипломат Кофи Аунор, Рухила Адатия-Суд, съпругата на американски дипломат, която била популярен телевизионен и радиоводещ в Кения, най-малко трима британци, две французойки, двама канадци, включително един дипломат, холандка, китайка, двама индийци, сред които 8-годишно момиче, южноафриканец, новозеландец и австралиец с британско гражданство.

Международният наказателен съд (МНС) отложи делото срещу вицепрезидента на Кения Уилям Руто по обвинение в престъпления срещу човечеството с една седмица, за да му позволят да се върне в страната си и да помогне за справянето със заложническата криза в търговския център, предаде Ройтерс. Руто поиска вчера от МНС да отсрочи процеса.

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна днес посещение си в Шотландия, за да ръководи дейността на кралските тайни служби във връзка с атентата в Кения, където ислямски екстремисти от Сомалия взеха заложници, предаде ИТАР-ТАСС.