Русия иска от САЩ да отмени всички санкции и да изплати обезщетение за понесените щети като условие Москва да поднови ангажимента си към руско-американското споразумение за унищожаването на по 34 тона плутоний, обогатен за военни цели.

Това гласи законопроект, внесен днес от президента Владимир Путин в Държавната дума и публикуван на уебсайта на руския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

По-рано днес бе обнародван указ на Путин за денонсиране на договора с мотиви: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Във внесения в Думата проект се поставят няколко условия пред Вашингтон, за да се върне Москва към изпълнението на договора за утилизирането на обогатения плутоний.

Първото условие е американската страна да съкрати своята "военна инфраструктура и контингента войски" в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г.

Съкращаването трябва да достигне нивата, на което е било военното присъствие на САЩ в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението.

Договорът между САЩ и Русия за унищожаването на излишния плутоний с военно предназначение е подписан през 2000 г. и влязъл в сила през 2010 г.

Второто условие е САЩ да се откажат от неприятелската си политика към Русия, което да се изрази в отменяне на закона от 2012 г. (Закона Сергей Магнитски) и насочените срещу Русия текстове в американския закон от 2014 г. в подкрепа на свободата в Украйна, както и в отменянето на всички санкции срещу руски юридически и физически лица.

Освен това в руския законопроект се предвижда САЩ да изплатят на Русия обезщетения за понесените от нея щети от американските санкции и от принудителните руски контрасанкции.