Месецът ще започне със слънчево и горещо време. В периода от 2-и до 5-ти август обаче над страната ще премине студен фронт и атмосферата ще се лабилизира. Отначало над западната половина ще има превалявания и гръмотевични бури, а по-късно валежи ще има и на изток, предаде "Фокус".

Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат. Към края на първото десетдневие има малка вероятност на места в западните райони да превали и прегърми.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в отделни дни на места, с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

През третото десетдневие има тенденция за увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания.

Средната месечна температура във високите полета ще е между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Най-ниските температури през август ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса. 

Месечната сума на валежите за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

Следете прогнозата за времето>>>