По-рано стана ясно, че исландският президент Олавур Рагнар Гримсон съкрати престоя си в САЩ и се прибра заради скандала около офшорните авоари на премиера Гунлаугсон.

Вижте снимки >>

Непосредствено след като стана ясно, че името на Гунлаугсон фигурира в "Панамските документи", неговата предшественичка на поста Йохана Сигурдардотир го призова да се оттегли.

В понеделник вечерта в Рейкявик хиляди демонстранти поискаха оставката на премиера. Според различни източници участниците са били между 8 000 и 22 000 души, пише френският "Монд". И в двата случая за мащабите на страната това е извънредно много. По данни на полицията проявата е била по-масова от протестите в Исландия в разгара на тежката финансова криза през 2009 г.

Във вторник сутринта президентът Гримсон е половин час е разговарял с премиера. После стана ясно, че тогава не го упълномощи да разпусне парламента, съобщи ТАСС.

Преди това и лявата опозиция предложи вот на недоверие, който също е път към предсрочни избори.

Петиция с искане за оставката на премиера са подписали близо 30 000 души, почти всеки десети в страната с население 330 хиляди.

41-годишният Гунлаугсон е обвиняван, че заедно със съпругата си е укрил от исландските данъчни служби милиони долари, инвестирани в «данъчен рай». Според "Панамските" разкрития той е създал през 2007 г. със своята (по онова време бъдеща) съпруга фирма на Британските Вирджински острови, за да прехвърли в нея милиони.

След като бил избран за депутат от Прогресивната партия през април 2009 г., той продал на жена си своите дялове в компанията само за един символичен долар. Обаче пропуснал да спомене за тази компания в декларацията си за имущественото си състояние, въпреки че законът в Исландия го задължава.

Малката северна островна страна е известна и с пословичния култ на нейните жители към честността и демокрацията.

За пръв път и членове на Прогресивна партия на примиера го призоваха във Фейсбук да подаде оставка.