След като неотдавна той обяви, че се ангажира с търсенето на нов "дом" за най-натоварения съд в страната, първата идея беше Външно министерство да се изнесе от сегашната си сграда и да се нанесе във военното НДК, а съдиите да се преместят на негово място.

Вероятно обаче заради двойното местене и наличието на комуникационен център в МВнР, чиито компютри са свързани с всички ГКПП в страната, е било решено направо Районният съд да се нанесе във военната сграда.

Правителството ще осигури адекватни условия за работа на съдебната система, заяви Борисов, след като заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева се срещна днес с председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и и.д. председател на СРС Методи Лалов в сградата на Софийския районен съд, съобщиха от Министерство на правосъдието.
Срещата бе по инициатива на председателите на двете съдилища.

Районният съд ще бъде преместен в две сгради – т.нар. Военно НДК в столичния район "Триадица", където ще се помещават наказателните колегии, районната прокуратура и администрация и Бюро „Съдимост”, и сградата на бул. "Цар Борис III" (бившето ГУСВ), където ще работят гражданските отделения и тяхната администрация, уточниха от МП.

По-късно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че на предстоящото в сряда заседание се очаква да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може т.нар. военно НДК да бъде ремонтирано.
„По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд”, категоричен е премиерът. Той допълни, че държавата ще отпусне и допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, за улесняване на достъпа на гражданите до съда.

Утре правителството ще обсъди и отнемането от МРРБ и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” на част от имот – публична държавна собственост, на бул. „Цар Борис III” N54.
„Ще  предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура”, заяви още Борисов. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет са осигурени 6.9 млн. лв. още през 2011 г.