Това каза в приветствието си по повод създаването на Камарата на минералните води зам.-кметът на София Иван Сотиров, предаде БГНЕС.

Част от събитието, което се състоя в Централната баня на столицата, бе световният модел и бизнес дама Адриана Карембьо (известна с моминското си име Скленарикова - бел. ред.). Тя бе представена като лобист на България за развитие на минералните води и привличане на инвестиции в сектора. Карембьо обеща да работи за развитието и рекламата на СПА-центровете у нас.

„Надявам се, с подкрепата на вашия министър-председател, ще можем да създадем една концепция за термалните богатства, които да бъдат едновременно типично български, но и с всеобщо значение. Надявам се, че това ще привлече клиенти от целия свят”, заяви Карембьо, цитирана от "Фокус".

Тя е създала фирма за продукти, специализирани за СПА-центровете.
„Днес имаме различни козметични линии, различни серии. Едната е против стареенето на лицето и тялото, друга, която е посветена на мъжете, трета, която е серия СПА, отново против стареенето.... Другата част от развитието на нашата дейност е управлението на СПА-центрове. Надяваме се до 2015 г. да открием около 60 СПА-центрове. Радвам се, че сте се сетили за мен. Това е много хубава идея – за основаване на такава камара. Това би представлявало интерес за много инвеститори и ще създаде много нови работни места. Ние вече присъстваме с нашите продукти в някои СПА-центрове в България. Благодарение на минералната вода ще се опитаме да създадем съвкупност от процедури, предназначени за различни части от тялото в името на нашето здраве”, посочи моделът.

Зам.-кметът Иван Сотиров изтъкна, че на територията на столицата и околностите има около 50 хидротермални находища, включващи естествени извори, но до момента са разкрити едва 20% от тях.

Целта на учредяването на Камарата на минералните води в България е в разработването на единна национална стратегия за управление, стопанисване, експлоатация, популяризиране и реклама на минералните извори в страната. Това заяви Снежана Ганчева, член на УС на камарата. Ще има и единен електронен регистър на минералните ни води, добави тя.
Едно от най-важните предложения е и съставянето на нова цялостна нормативна уредба за минералните води у нас. Камарата ще осъществява координация между държава и общини, които ще работят за подпомагането и провеждането на единна политика по привличане на инвестиции в сектора, включително и от фондовете на ЕС.

Новата организация се създава със съгласието и подкрепата на премиера Бойко Борисов. Независимо, че присъствието му днес на събитието бе потвърдено по неясни причини той не бе сред присъстващите. Но гостите и участниците в учредяването на камарата му поднесоха задочно поздравления за рождения ден.