Пожарът е възникнал в предната част на влака, непосредствено след локомотива, около 17.30 часа. Превозната бригада е реагирала адекватно и е използвала всичките осем налични пожарогасители в опит да потушат пожара, съобщават от Министерството на транспорта. Заради силно пресечената местност първата пожарна кола е пристигнала в 18.45 часа, а огънят е потушен около 20 часа.

Имаме подозрение, че причината за пожара в бързия влак София – Варна е късо съединение във вентилатора от електровоза на композицията. Това каза по БНТ изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Йордан Недев.
 
Останали са три незасегнати от пожара вагона. Пътниците и оцелелите вагони са транспортирани с дизелов локомотив до гара Павликени. От там хората са били извозени с четири автобуса – до Горна Оряховица, откъдето са продължили пътя си.

След като пътниците потеглили отново обаче, се наложило да спрат за втори път принудително. Този път гръмотевична буря прекъснала контактната мрежа и оставила за часове повече от 200 пътници във вагоните на 10-тина километра след Горна Оряховица, съобщи bTV.

Инцидентите доведоха до пълен хаос в разписанията на влаковете. Потърпевши бяха не само уплашените пътници от опожарения влак, но и стотици хора, които с часове чакаха по гарите в региона, предаде БНТА.

Влакът е преминал днес технически преглед, но локомотивът е стар, съобщи Георги Иванов от БДЖ- "Пътнически превози".

Комисия ще разследва инцидента с пожара в бързия влак София - Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Комисията е назначена със заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски.

На 29 юни тази година пътническият влак Червен бряг - Монтана спря принудително край Враца заради запалване. Тогава никой не пострада. Няколко дни по-рано, на 10 юни, локомотив на товарен влак се запали на входа на Симеоновград. Машинистът успя да излезе от горящия локомотив, без да пострада.

Най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 година насам стана през 2008 година - на 28 февруари, малко преди полунощ. При пожар във влака София - Кардам загинаха девет души, а други деветима бяха ранени. Инцидентът стана недалеч от гара Червен бряг.



Последна актуализация в 09.02 часа на 21 .07.