Българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Не доумявам защо тези общности бяха изключени от темата за българското председателство, попита вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференция с президента Румен Радев по повод на изминалата първа година от встъпването им в длъжност.

Вицепрезидентът отбеляза, че фокусът в нейната работа през изминалата година е бил работата с нашите сънародници зад граница с разбирането, че това не са само формални задължения и правомощия по Конституция, а е кауза, защото за тези хора България е истинската родина. По думите на Йотова те са един огромен потенциал за страната ни.

Ние не можем да върнем всички сънародници у нас, но можем да работим много успешно за съхранение на българското самосъзнание, за завръщането на българското у тях, да върнем децата, тези, които искат да свържат бъдещето с България, заяви вицепрезидентът. По думите на Йотова българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България - на българската наука, на българското образование, на чудесната ни страна. Тя изрази недоумение защо тези общности са изключени изцяло от темата за българското председателство.

Комисията по помилване разгледа 577 молби за помилване, от които има седем указа издадени за помилване, каза Йотова. Според нея е изключително важно, че за първи път в този мандат е създаден електронен регистър, в който на сайта на президента могат да се видят тези случаи на помилване.

От началото на нашия мандат са дадени български документи на 3380 човека, отчете още вицепрезидентът. От началото на прехода българските паспорти са приблизително 153 хиляди. Важно е да има промяна в законодателните уредби на трите закона - за българите в чужбина, за българското гражданство и за пребиваването на чужденците в България, каза вицепрезидентът. По думите на Йотова от тези близо 3400 човека, най-много паспорти са получили македонски граждани.

Истанбулската конвенция е документ, който защитава правата на жертвите на домашно насилие, експертната дискусия по нея още не е започнала, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Първата реплика, която произнесох по този дебат, е, че така винаги става, когато някой се опитва да вземе решение зад гърба на хората. Защо не беше обсъдена Истанбулската конвенция преди български министър да я подпише в Съвета на министрите? Защо тогава не се повдигна този въпрос? Второ, до ден днешен не съм чула министрите от ПП ГЕРБ, които не я подкрепиха на заседание на Министерски съвет и техните аргументи", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на Йотова става ясно, че все по-ниска е възрастта на тези, които извършват престъпления, все повече са необразованите, които извършват тези престъпления, а най-страшното е, че ги извършват по няколко пъти. Една голяма част от процента престъпления са свързани с домашно насилие, а извършителите дори не считат, че са извършили престъпления, отбеляза вицепрезидентът. Според нея превенцията в Закона за защита от домашно насилие не изпълнява своите функции.

Йотова добави, че тази конвенция дори да бъде приета може да остане толкова мъртъв документ, колкото и други конвенции, по които България е страна, докато не видим до какви законодателни промени, които тя ще доведе до себе си.