Според авторите на предложението магистратът, известен повече със знаковото дело "Октопод", е извършил три нарушения – при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колеги и уронване престижа на съдебната власт с медийни изяви.

Очаква се да бъде решено дали той ще бъде уволнен от система или ще бъде свален от ръководния пост.

Скандалът около Костов започна още, след като не бе избран за ръководител на Апелативната спецпрокуратура. Той не бе подкрепен от нито един член на ВСС.

Това провокира негови изявления в медиите, в които се определи като жертва на политическата конюнктура, лобита и интереси.

Според ВСС, цитиран днес от своя пресцентър, Костов е отправил необосновани нападки, клевети и обиди по адрес на ВСС, магистрати и съдебната система като цяло.

"Костов е изказал твърдения, че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на "определени хора в правосъдната система", внушавайки наличието на външна зависимост на прокуратурата", заявиха още от съвета.

След изявленията на Костов негови подчинени изпратиха писмо до ВСС, в което заявиха, че са подложени на психологически натиск и "лов на вещици".

През декември пък ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка на Спецпрокуратурата. Тя установи големи нарушения – системата за случайно разпределение на делата е била манипулирана така, че определени дела да се паднат на определени прокурори.

Служители твърдели, че Костов им давал на листче името на прокурора и номера на преписката, а те трябвало да направят така, че системата да избере именно него, съобщи "Правен свят".

Междувременно днес ВСС уволни съдия Мария Иванова от Софийския градски съд. Това е второто уволнение за Иванова. Предишното бе наложено преди година, но бе отменено от Върховния административен съд заради предубеденост на петима членове на ВСС.
Иванова бе проверявана за 44 забавени дела, но стана известна покрай наложения от нея запор през 2011 г. на активи на вестниците "Труд" и "24 часа".