Вчера Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се самосезира по повод негово телевизионно интервю, в което той отправя остри критики към съдебната система, след като не получи нито един глас при избора на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Той е заплашен от дисциплинарно производство, което пък може да доведе до уволнението му.

Днес Костов коментира скандала пред журналисти след заседание по делото срещу Алексей Петров и другите подсъдими по процеса "Октопод".

"Упражнявам конституционното си право на свободно слово и на мнение, това е право на всеки не само магистрат, но и на всеки български гражданин. Оттук-нататък очаквам с ВСС да вървим по процедурата”, заяви магистратът.

По повод писмо на 9 прокурори от Специализирана прокуратура, че атмосферата за работа там е отровна, Костов заяви, че не е запознат с него. По думите му хората, които са писали писмото, не са дошли да говорят с него и никой не му го е показал все още. 

След като загуби конкурса за по висок пост, Костов се оплака, че това е било "предизвестена смърт", защото от няколко месеца бил подложен на няколко проверки и срещу него били подадени пет сигнала по делото "Октопод".

Председятелят на Етичната комисия Ясен Тодоров коментира, че лично е правил проверки по всички сигнали за работата на Костов по този процес и никога не се е натъквал на нарушения. Той дори го похвали за уменията му на обвинител, но го разкритикува за последните му изказвания.