Организацията свика извънредна среща на 1 февруари, а по-рано излъчи "екип за спешна реакция", съобщи БНР.

"Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До днес са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо", заяви Маргарет Чан.

В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу Зика, подобна на глобалното предупреждение при Ебола. Американски учени призоваха СЗО да се поучи от уроците с вируса Ебола и да вземе спешни мерки за овладяване разпространението на заразата, за да не се стигне отново до ненужната загуба на хиляди животи.

Чан допълни, че е възможно да има връзка между инфекциите със Зика и синдрома на Гилен-Баре, който може да причини временна парализа.

"Възможната връзка, за чието съществуване се подозира отскоро, бързо промени рисковия профил на Зика, превръщайки вируса от малка в тревожна заплаха", уточни директорът на СЗО.

Професор Костин от университета на Джорджтаун заяви, че комарът, който пренася Зика, се среща навсякъде по света.

"Международните пътувания вече са много интензивни - от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването", допълни експертът.

Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Aedes aegypti. Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите й. Най-често те са като при грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви.

При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации, като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода. Бразилското здравно министерство съобщи, че вече са отбелязани 4120 случая на бебета с микроцефалия.

Президентът Дилма Русеф заяви, че Бразилия трябва да води война срещу комарите от вида Aedes aegypti.

От декември досега Хондурас е отчел над 1000 случая на зараза с вируса Зика и се правят изследвания дали заболяването не е свързано и с един смъртен случай, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Франсис Контрерас, цитиран от Франс прес.

В момента властите проучват дали смъртта на възрастен мъж от миналата седмица е свързана с вируса. Той страдал от синдрома на Гилен-Баре, който поразява нервната система и предизвиква парализа или мускулна слабост, но не е изключено да е бил заразен от Зика, срещу който няма лечение или ваксина. Възрастният мъж е починал в университетската болница в Тегусигалпа.

Американските учени пък прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие.

"Зика" достигна Европа >>