Такива промени прие вчера правителството в Закона за движението по пътищата, очаква се депутатите да ги гласуват до края на месеца.
Срокът за подмяна на годишните винетки изтича на 31 януари.
Глобата ще важи и за шофьори, които са залепили “невалиден винетен стикер”, съобщава в. "Труд".
Причината е, че у нас масово собствениците на автомобили не отлепят старите си винетки, защото се махат трудно, и предните стъкла стоят с по няколко с изтекъл срок. В този случай водачите могат да бъдат глобени, дори ако имат и валидна лепенка, предвиждат поправките в закона.

Четири пъти скачат пък глобите за стари винетки на камионите и автобусите. Микробусите с 8 места, без това на водача, досега биваха санкционирани с 200 лева, но сумата скача на 800 лева. Най-големи ще са глобите за товарни камиони с над 2 оси - те се увеличават от 1000 на 4000 лв.

Министрите вземат мерки и срещу измамите с винетни стикери - шофьорите вече ще изписват на ръка регистрационния номер на колата върху винетката, преди да я залепят на стъклото.
Митничарите по сухопътните граници пък вече ще продават винетни стикери на чужденците, които ще могат да бъдат заплащани и в евро. Така преминаващите шофьори няма да бъдат принуждавани да купуват левове от банкови офиси и чейнджбюра по ГКПП.

2 г. затвор за шофьори, които не върнат книжката си в КАТ и са изгубили всичките си точки, тази промяна пък ще бъде обсъждана на съвещание между ДАИ и МВР, съобщи зам.-шефът на КАТ -София Тенчо Тенчев, цитиран от в. "24 часа". Преди да се стигне до такава крайна мярка обаче, се предвиждат глоби от 300 до 1000 лв. Сега заради пропуск в закона катаджиите не могат да отнемат книжка дори ако шофьорът е останал без точки и той може да бъде санкциониран единствено с 10 лв.

Според новата идея след отнемане на 39-те точки автоматично системата ще вижда, че нарушителят вече е без книжка. Така, дори да не я е върнал, при следващо нарушение трябва да се налага глоба от 300 лв., после - 600, а при трето - 1000 лв. По този начин вече ще има правното основание водачът да бъде съден, а не както досега първо книжката да се върне и тогава, ако бъде засечен да шофира, да отиде на съд.

Само преди няколко дни таксиметровият шофьор, който бе прострелян при инцидент, се оказа със 128 отнети точки и 62 акта. От МВР признаха, че нямат данни колко общо са невърнатите книжки.