До инцидента се стигна след свада в центъра на София на 8 януари.

Прокурорът Първолета Никова заяви, че не е съгласна с определената мярка и ще я протестира, съобщи БТА. Използването на пистолет след преустановена схватка не е уместно, каза тя.
Никова допълни, че засега не е мислено да се повдига обвинение на шофьора Денев, който сам признал, че първи започнал да бие Лингорски.

Свадата между двамата започнала, след като автомобилите им на няколко пъти се "засичали". На кръстовище на булевардите "Левски" и "Дондуков" шофьорът от фирма "ОК Супертранс" Денев (25 г.) спрял таксито. Автомобила си спрял и Лингорски. След като си разменили обидни реплики, започнал побой.
 
За да защити мъжа си, Росица Лингорска започнала да удря с метална тръба по Денев. Тогава зъботехникът извадил незаконно притежаван "Браунинг" и го прострелял.
След като усетил болка в лявата част на гърдите, Денев избягал, а Лингорски опитал още веднъж да стреля, но не улучил.

Обвиняемият днес запази мълчание пред медиите. Съпругата му, която беше в съдебната зала, също не пожела да говори с журналисти. В разпита си Емил Денев е казал пред разследващите, че карал без книжка, защото му била взета.

Решението на съда от днес не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред по-горна инстанция. 
 
Междувременно Емил Денев разказа пред bTV, че не е инициатор на свадата. Лингорски пръв започнал да му прави неприлични жестове от колата си. След кратко преследване по улуците спрели, за да се разберат.

"Той ме бутна и аз вече посегнах. Аз го ударих пръв, на мене ми е тежка ръката и го ударих човека, това ми е грешката", признава Денев.
Когато усетил, че е прострелян, се качил в колата си и потеглил, но колата на семейство Лингорски минала покрай него и медикът стрелял още веднъж, но не улучил.

Колега таксиметров шофьор откарал Денев в "Пирогов". Куршумът попаднал точно в гръдната му кост, на сантиметър от сърцето.

Денев е огорчен, че хората се възмущават повече на актовете му за нарушения, отколкото на това, че е станал жертва на опит за убийство. Той разчита, че законът ще бъде достатъчно суров за нападателя му.

Справка в полицията показа, че таксиметровият шофьор има редица актове за нарушения на Закона за движение по пътищата, както и други криминални регистрации - кражба през 2003 г. и незаконна таксиметрова дейност през 2010 година. Допълнителна проверка констатирала, че книжката му е обявена за отнемане поради факта, че за различни нарушения на Закона за движение по пътищата са му съставени 62 акта и са му отнети 128 контролни точки.