На основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Росен Плевнелиев връща изцяло Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, приет на 13 юни 2012 г. от НС за ново обсъждане в Парламента.

В мотивите на държавния глава пише, законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Реакцията на българските граждани е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане. Налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените

Конституцията ми дава право да върна закон за ново обсъждане и в този случай използвам правото си и оспорвам закона по принцип. Смятам, че трябва изцяло да се преосмислят направените промени и ветото ще даде възможност да се постигне разбирателство по тези толкова важни национални въпроси. Надявам се повторното обсъждане на закона да се осъществи в условията на активен диалог между държавните органи, органите на местното самоуправление, гражданското общество и бизнеса. Това е в основата на съгласието да се развиват зимните спортове и регионите, но едновременно с това да се опазва и възпроизвежда околната среда. Приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за горите не дава гаранции, че е постигнато най-доброто съчетание, посочва още Плевнелиев.

Ветото му е на целия закон, а не само на спорните текстове, срещу които възразяват активистите.

Връщането на закона става след три дни протести на еколози срещу приетия на второ четене от парламента документ. Това е второто вето на президента, след като преди дни той върна за преразглеждане Закона за съдебната власт.

Мирослав Найденов: Депутатите да решават

Първа бе реакцията на министър Мирослав Найденов. Той посочи, че ветото е факт и законът ще се разгледа отново член по член от Народното събрание. Той посочи, че са искали по този начин с тази промяна да дадат възможности за развитие на малките общини, но са останали неразбрани от една част от обществото. Другата част обаче са питали по региони какво прави властта, за да насърчи инвестициите в тези региони. Но след като има такава реакция няма как да не се съобразим, нека депутатите да решат кое е най – правилно, каза Мирослав Найденов. Земеделският министър обеща и от името на премиера, че няма да участва в този дебат в парламента. "Ние се съобразяваме с ветото – да правят с този закон депутатите, каквото пожелаят, каза той.

Реакцията на премиера

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани. На следващото заседание на МС той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях, изтъкна Борисов.

Цветан Цветанов: Еколозите са използвани

Протестът на еколозите е използван донякъде от организираната престъпност. Недоволството е било в услуга на политически или екстремистки искания. "Аз също искам да съхраним екологията и да имаме зелена България", допълни вицепремиерът.

Задържан е побойникът

По-рано днес стана ясно, че е задържан мъжът, който преби вчера оператора на bTV. 30-годишният Чавдар Велев бил хванат в "Пирогов", където се оплакал самият той от побой. Операторът се възстановява във Военна болница.

Орлов мост IV

В събота вечерта на Орлов мост отново се събраха природозащитници, но този път не блокираха движението, идеята им бе да отпразнуват победата- ветото на президента. Около 1000 души се събраха отново с плакати, като отново подчертаха, че ще демонстрират отново, ако исканията им не бъдат изпълнени. В понеделник пак ще се съберат, тъй като смятат, че парламентът отново може да приеме закона.