Той е възложил на ескперти от екипа му да анализират въпроса.
Вчера пък Първанов заплаши с вето и върху Изборния кодекс

Според държавния глава темата за точковата система е важна, защото засяга пенсионирането на около 10 000 души.
Тази промяна ще ощети хиляди граждани, които искат да се пенсионират догодина, каза президентът пред журналисти след конференция по случай 20-годишнината от създаването на КНСБ, цитиран от Дарик радио.

Като държавник и гражданин не мога да приема за справедливо един човек, който работи дълго и си мисли, че му предстои на 1 януари 2011 г. да се пенсионира, броени дни преди това, буквално в цайтнот да разбере, че трябва да работи още години наред или да си плати една непосилна за много от тези хора сума от хиляди левове, за да си откупи стажа и пенсията, коментира Първанов, цитиран от БТА.

Социалният министър Тотю Младенов пък заяви, че отпадането на точковата система от следващата година е ясно от няколко месеца и няма да засегне толкова много хора, както твърди президентът.
Срокът за отпадане на точковата система никога не е стоял на масата на преговорите и не е заложен в подписаното споразумение, обясни Младенов. Той не искал да се политизира въпросът.
С пенсионната реформа намаляваме дефицита в осигурителната система и даваме възможност след години хората да получават нормални пенсии, каза министърът.

Точковата система, въведена през 2000 г., даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с недостигащ стаж, които можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст.