Размяната на реплики между Европейския съюз и Русия около проекта за строителство на газопровода "Южен поток" продължава. След като Брюксел за пореден път предупреди България, че проектът не е приоритетен за съюза и че страната не трябва да предприема по него действия в противоречие на европейското законодателство, руската компания "Газпром" разпространи официално съобщение, че строежът на газопровода на територията на България започва през лятото.

"Основното строителство в България и Сърбия ще започне това лято", се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на компанията, в което се цитират думи на шефа на "Газпром" Алексей Милер.

В него се уточнява, че поставянето на тръби започва още през май.

Същият срок спомена по-рано тази седмица във Варна изпълнителният директор на "Южен поток България" Игор Елкин.

Според съобщението на заседание на ръководството на "Газпром" е било установено, че подготовката за строителството на газопровода върви в график. Предвижда се през есента да бъде започне полагането на тръби в морския участък, предаде БГНЕС.

Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г. В съобщението се изрежда детайлно докъде са стигнали процедурите във всички страни, ангажирани с проекта и се подчертава, че строителството и експлоатацията на газопровода ще създадат в България, Сърбия, Унгария, Словения и Хърватия общо 8.5 хил. работни места.

"Днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност",
заявява Алексей Милер, цитиран от пресслужбата на "Газпром".

Напрежението около строителството на "Южен поток" се повиши след като на 16 април Европейският парламент в резолюция призова газопроводът да не бъде изграждан и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейския съюз.

Решението беше разглеждано в контекста на санкциите срещу Москва заради украинската криза.

Резолюцията беше последвана от поредица изявления на високопоставени български политици, сред които министрите на енергетиката и външните работи - Драгомир Стойнев и Кристиян Вигенин, както и лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, които увериха, че проектът трябва и ще продължи.

Последва среща на Драгомир Стойнев с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, от която двамата излязоха с различни интерпретации. Българският министър обяви, че България се движи в правилна посока с изпълнението на европейското законодателство и че проектът няма да спира и няма причини строителството на газопровода да не започне по план през май или юни.

От екипа на Йотингер заявиха обратното и напомниха, че правото на ЕС се отнася и за българските териториални води.

За да изчисти разночетенията вчера говорителят на Йотингер - Сабине Бергер, повтори позицията на Еврокомисията по ключовите за проекта въпроси и заяви, че от България се очаква: да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, да осигури спазването на правилата около обществените поръчки и екологичните изисквания, както и да гарантира нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар на Общността, писа "Дневник".