Това съобщи международната полицейска организация от централата си, разположена във френския град Лион, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

За решението на Интерпол съобщи по-рано днес украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков страницата си във Фейсбук. По думите му Интерпол е издала и т.нар. червена бюлетина (задържане за екстрадиране в Украйна) и за бившите министър на здравеопазването Раиса Богатирьова и министър на финансите Юрий Колобов.

През февруари миналата година властта в Украйна се смени, Върховната рада отстрани президента Виктор Янукович и промени конституцията. Янукович напусна страната, без да съобщи къде се намира, но проведе две пресконференция в южния руски град Ростов на Дон.

През март новите власти в Киев обявиха за издирване сваления президент, обвинен в пране на пари, посегателство върху териториалната цялост на Украйна и в масово убийство на мирни граждани, загинали през февруари на столичния протестен площад - Майдана.
Тогава обаче Интерпол не откри основания бившият украински лидер да бъде обявен за международно издирване. Не е ясно какво се е променило сега.

Наред с други украински чиновници и бизнесмени, Виктор Янукович фигурира и в списъка с лицата, подложени на евросанкции заради подозрения в злоупотреби с държавни средства в Украйна. Средствата им в ЕС са замразени.

Междувременно, през април, Службата за сигурност на Украйна обяви за издирване 40-годишния син на Виктор Янукович - Олександър. По информация на Министерството на вътрешните работи той е заподозрян във фалшификация на служебни данни, подправяне на документи и съзнателно издаване на документи с невярно съдържание, от което са настъпили тежки последици. За това престъпление се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода. Олександър Янукович изчезна на 23 февруари, няколко дни след като баща му напусна Украйна.