Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд потвърди пред CNN, че Вашингтон е отделил 5 млрд. долара за подкрепа на демокрацията в Украйна, предаде "Фокус".

Тези средства бяха похарчени за подкрепа на стремежа на украинския народ към по-силно и демократично правителство”, заяви Нюланд, като при това подчерта, че САЩ „определено не са отпускали пари за подкрепа на Майдан”, който се е получил спонтанно.

Джо Байдън пристигна в Киев на двудневно посещение. Визитата му съвпада и с обвиненията на Москва спрямо Киев, че новите власти нарушават женевското споразумение, което бе прието с цел намаляване на напрежението в южните и източните райони на страната.

Вижте снмики от Байдън в Киев >>

Джо Байдън ще се срещне във вторник с и.д. президент Олександър Турчинов и с премиера Арсений Яценюк.

Очаква се при това посещение Байдън да обяви пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси, съобщи високопоставен представител на администрацията на САЩ, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.

Предвижда се и икономическа помощ, при която американски екипи ще помагат на Украйна да гарантира, че международната помощ се разпределя ефективно във всички части на страната. Байдън също така ще обсъди неотдавна одобрената американска помощ от "несмъртоносно" оборудване в областта на отбраната.

"Народни губернатори" в Източна Украйна

Междувременно The New York Times съобщи, че снимки свързват маскираните мъже в Източна Украйна с Русия.

Поддръжници на федерализацията в Украйна проведоха митинг в центъра на Харков и избраха „народен губернатор” на областта, предаде ИТАР-ТАСС. Според местните медии това е харковчанинът Владимир Варшавски.

Завзета бе сградата на Службата за сигурност на Украйна в Краматорск, предаде УНН. Активистите не са срещнали никаква съпротива. 

В Луганск протестиращите се обявиха за създаването на единен щаб за Югоизточна Украйна, базиран в Донеск, който ще координира усилията на щабовете в другите региони, предаде ИТАР-ТАСС.
На народен събор там проруските симпатизанти и привърженици на идеята за федерализация на Украйна избраха "народен губернатор" за Луганска област - Валерий Болотов.