Случката се разиграла на 20 февруари в основно училище „Христо Ботев”, съобщиха БНТ и bTV.

63-годишната учителка Виолета Николова не успяла да въведе ред и да привлече вниманието на децата. Изнервена, преподавателката замахнала с пръчка към първия чин и ударила 11-годишния Огнян Михайлов.

Тя се целеше в главата ми, ако не бях си вдигнал ръцете, главата ми щеше да отиде”, разказва петокласникът, който от една седмица е с гипсирана ръка.

По думите му учителката и друг път е влизала в час с пръчка, но по-малка и по-тънка. Този път използвала дръжката от метла.

"По думите на детето отзад другите деца са мяукали, тя е помислила, че е той, първо удря и после пита. Ударила е и други ученици”, каза пък бащата Янко Михайлов.

Той допълни, че не е чувал от сина си за предишните случаи на учителска агресия в час, но "каквото и да правят децата, носенето на пръчки не е оправдано".

Колеги на Виолета Николова признават, че в училището, където учат предимно ромски деца, трудно се въвежда дисциплина и не рядко биват псувани от учениците.

Вижте снимки>>

Директорът Ясен Коязов пък е категоричен, че до момента не е имало оплакване срещу преподавателката, която вече е уволнена.

Нейното обяснение е, че е рикоширал удара в ръката. Даже не е сигурно дали е удар, но след като фактът е налице...”, обяснява Коязов.

На извънредна родителска среща вчера пък станало ясно, че всъщност част от родителите подкрепят по-суровото отношение към собствените им деца.

Ако се беше случило с техните деца, тази госпожа нямаше да излезе жива от училището. На чужд гръб и сто тояги са много. Че има такива родители – толкова им е мисленето”, коментира лаконично бащата на Огнян.

Родителите са подали жалба в инспектората по образование, прокуратурата и детска педагогическа стая.

От инспектората са направили спешна проверка, съобщи БНР.

"Действително има ударено дете. То, както пише и бащата в жалбата до нас, страда от липса на някакъв ензим в лакетната става и може би това е още по-утежняващото обстоятелство. Учителката е отстранена от директора на училището. Прекратен и е договорът. Колегите съобщиха, че наистина има проблеми в училището и те не са само от страна учителка към ученик, а и обратното", казва експертът от РИО Веселина Павлитова.