В училищата сега има общо 390 психолози и 692-ма педагогически съветници, съобщи служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

На днешната среща с НСОРБ са обсъждани мерки за по-ефективно медицинско обслужване в училищата след трагичната смърт в петък на четвъртокласничка в 52-о основно училище "Цанко Церковски" в София.

Едно от най-бързите решения, които ще се вземат, е да инструктираме учителите след всеки инцидент, при който има "посягане" на дете, те да се обаждат на медицинско лице. Ако има в училището медицинска сестра, веднага да се обаждат на нея, но ако няма в този момент, учителите да се обаждат на личния лекар, за да може грижата за детето да бъде прехвърлена на компетентно лице, обясни министър Денков.

Той отбеляза, че от МОН предлагат да се увеличи броят на психолозите и на педагогическите специалисти в училищата, защото техният брой е недостатъчен. Затова учителите, вместо да се занимават с преките си задължения в клас, са въвличани във възпитателни дейности с определени ученици, посочи образователният министър.

Според проф. Денков друга мярка за справяне с агресията в училище са извънкласните дейности за учениците, които обаче изискват специалисти и методическа подготовка. Необходима е и квалификация на педагогическите кадри по тази тематика, която е специфична, за да могат във всеки проблемен случай учителите да имат алгоритми за решения, каза министър Денков.

При инцидент учителите трябва да знаят към кого и към каква служба да се обръщат, кой ще вземе решение, посочи той.

Минисърът съобщи, че тези проблеми ще бъдат обсъдени отново утре на среща с представители на НСОРБ, на ДАЗД, на МЗ, МП и на МВР. На срещата ще бъде предложено да се налагат финансови санкции на родители, които не сътрудничат за намаляване на агресията в училище.

Вижда се, че проблемите в училище не могат да бъдат решени само с усилията на учителите и на МОН, заяви служебният образователен министър.

Сега в страната има общо 2473 училища. От тях 156 училища са без медицинско обслужване, 52 са училищата с лекар на пълен щат, 55 са училищата с лекар на непълен щат, в 294 училища има фелдшер на пълен щат, а с фелдшер на непълен щат са 158 училища.

923 са училищата с медицински сестри на пълен щат, а с медицински сестри на непълен щат са 664 училища. В 370 училища има медицинско обслужване от амбулатория за първична медицинска помощ, съобщи служебният министър на образованието и науката.