Това заяви просветният министър Сергей Игнатов пред директори на училища и учители от Търговищка област, които днес дискутираха концепцията за нов закон за предучилищното и училищното образование, предаде БТА.

"Учебниците трябва да се пишат от учители, а представителите на академичните среди да се ползват само като рецензенти, защото сегашните учебници са написани нечовеколюбиво, егоцентрично, в академичен дух, който не е разбираем за децата и младежите", каза още той, цитиран от Дарик радио.
Според него при писането на учебниците трябва да се тръгва от елементарното, от основните понятия и над това да се гради.

Още в края на 2009 година Игнатов заяви, че ще прочете всички учебници, защото има много оплаквания от учениците и родителите, че те са написани неразбираемо.
Година преди това бяха открити и шокиращи грешки в учебници, в които пише, че Васил Левски е обесен не на 19, а на 18 февруари, а Христо Ботев е загинал на 1, а не на 2 юни.

"Искаме да променим образователната система от енциклопедичност, от натрупване на обем от знания към придобиване на ключови компетенции", каза още днес министърът.

В новия закон трябва да залегне и поетапното въвеждане на целодневно обучение до 7-и клас, затова за 2011 г. държавата ще изразходва 24 млн. лева.
Според Игнатов новият закон е изграден върху идеята, че глобалната мрежа е променила изцяло младите хора, а при следващите поколения промените ще са още по-бързи и непредвидими. В този смисъл той не може да е всеобхватен, а трябва да застъпва основата, към която ще бъдат приети и 18 стандарта, на които трябва да отговарят учебните заведения.

"Ако не приемем нов закон, рискуваме през 2025 година върху нашите деца да се стовари вълна от безнадеждност. Искаме чрез образователната система да дадем на младите българи инструмент, с който да управляват живота си", заяви още Игнатов.

Други новости, които се обсъждат, са задължително посещаване на детска градина от 4-годишна възраст, като държавата осигури ресурс за това. Превръщането на технологиите в част от училищния живот ще е наложително, а също и задължителната квалификация на учителите - минимум 5 дни в годината.

През февруари беше съобщено, че от началото на новата учебна година образователното министерство стартира проект за въвеждане на електронни учебници. Ръководствата ще се използват от учителите за интерактивни уроци с проектори по всички предмети в прогимназиалния етап - 5-и и 6-и клас.