Недостъпно написаните учебници, според министъра на образованието Сергей Игнатов, са виновни за високата неграмотност сред българските ученици. Той обеща министерството да подготви по-ясни учебни материали. "Много добре знаете, всъщност университетски преповадатели участват в писането на учебници, и зная, че неяснотата съпътства цялото учебно съдържание", коментира той.
Просветният министър си даде срок до 2-3 месеца да прочете сегашните учебници и да има пълна яснота за тяхното състояние. Това не е чак толкова обемен материал, допълни министърът.
Министерството  ще вземе и активна позиция в процедурите на определяне на учебниците. На въпрос дали ще промени допустимия брой учебници или ще се учи по един във всяко училище, Игнатов отговори, че екипът му ще търси един добър баланс.
"Ние ще се борим за по-добро представяне на учебното съдържание, но вие знаете, че сме рамкирани и в закона. Не можем така рязко да променим системата на избор на учебници, но започваме тази борба сега, но не може да има резултат утре или в другиден", коментира министърът.
Той припомни, че тази година изпитите след седми клас ще бъдат обединени, тоест изпитите за прием и външното оценяване ще бъдат в един изпит. Много скоро ще имаме самата рамка, потвърди министърът. По думите му  до края на януари ще бъде обявено точно какво ще представляват изпитите.