Тази сутрин родители във Варна протестираха пред сградата на Регионалния инспекторат по образование с искане за  незабавна смяна на учебниците в основния курс на обучение, предаде БТА

"В тях има много безумни уроци с откровено невярно съдържание, които освен всичко друго разделят, а не обединяват нацията", посочи Костадин Костадинов, който е историк по образование.

Той се аргументира с конкретни текстове от учебници по четене, литература, музика и "Човекът и обществото" в отделните класове.

Теменуга Петрова, родител на третокласник, изрази възмущение от начина на изучаване на чужд език. По думите й децата учат глаголни времена по чуждия език далеч преди да са научили какво значи това понятие на български.

Необходими са спешни мерки, за да спре това образователно безумие, казаха родителите.

Те посочиха, че са писали две писма до министерството, но отговор така и не са получили. 
Ако до две седмици министърът не реагира и не се срещнем, ще спрем децата си от тези предмети, обявиха протестиращите.

Те представиха своите искания пред началника на инспектората на образованието Венцислава Генова, която пое ангажимент да им съдейства за осъществяване на връзка с министерството.

Миналата година историци също негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които, че Васил Левски е арестуван от полиция.

Тогавашният просветен министър проф. Анелия Клисарова обеща грешките в учебниците да бъдат поправени. Тя дори лансира идеята само по един учебник да се преподава на децата от 1 до 7 клас. Тази идея обаче не бе одобрена от настоящия министър проф. Тодор Танев. 

А иначе редица предходни просветни министри имаха идеи за пренаписването на учебниците, но това така и не се случи.

Днес проф. Тодор Танев призна, че учебниците са стари, като изтъкна че те са създадени в друга историческа среда, преди приемането на България в ЕС.

Няма да оставя този въпрос нерешен, но не само с тези учебници, срещу които са протестирали родителите във Варна, заяви министър Танев.

Той добави, че "единствено и само, след като има закон, могат да се правят нови планове и програми, и чак тогава ще дойде времето на учебниците".

В Народното събрание в края на 2014 г. бяха внесени два проекта на закон за училищното образование.

Министър Тодор Танев участва в днешното заседание на парламентарната комисия по образование и наука, на което отговори на актуални въпроси на депутати. Снежана Дукова  от ГЕРБ постави въпрос към министъра за промените в учебното съдържание, в учебните програми и в учебниците.

Крайно време е учебниците да бъдат олекотени, осъвременени и да бъдат изчистени от идеологическо съдържание, защото много се забавихме и никой не харесва програмите от 2001 г, заяви Дукова.

Основната отговорност е да бъде приет законът за училищното образование, защото след него върви "веригата", свързана с планове, програми и стандарти, каза министър Танев.

"Голямата работа предстои, но няма да подпиша нищо, което е свързано с учебниците, ако те повтарят грешките от миналото или просто са артефакт на нещо, което е било преди повече от едно десетилетие", заяви той.

Министърът посочи, че сега има различни методи на преподаване, например на математика и на история, и на всичко друго. МОН е ангажирано и с разработването на 18 държавни образователни стандарти, каза Тодор Танев.

Заместник-председателят на комисията Борислав Великов от РБ каза, че ще е добре, ако се приеме до Великден, ако не до средата на годината, законът за предучилищното и училищното образование.

По думите на Великов 1 януари 2016 г. е добър срок да бъдат готови 18-те държавни образователни стандарта.