Обществото иска да има един учебник по един предмет - това ще гарантира качеството, независимо от това в кое училище и в кой град са децата, категорична е министърът на образованието и науката.

Ако идеята се възприеме, ще е нужна една година за подготовка на новите учебници от първи до 4-ти клас.

"Децата, независимо в кое училище са и в кой град са, те трябва да имат еднакво качество на образование и важен достъп до него. Това е най-важното".

По думите на министъра въвеждането на един учебник ще облекчи системата, но няма да ограничи учителите, а ще им даде по-широки възможности за творчество, защото ще има свързани с учебника и допълнителни помагала, цитира я БТА.

Анелия Клисарова смята, че качеството на съдържанието ще бъде подобрено, тъй като в колектива, който ще изработи учебника, ще участват учители.

Проектът ще бъде публикуван на страницата на министерството и всеки учител ще може да се произнесе по него, за да изкристализира най-доброто за децата, коментира тя.

Министърът добави, че така ще се спестят средства, като в момента се правят разчетите. Ще стартираме работа по този проект, но това не е възможно да се случи от този септември, каза тя.

Писането на учебници и съдържанието е дело на учителски колективи, а според Клисарова това няма да ощети преподавателите, които ще са ограничени с едно учебно съдържание, защото ще има и комплекти помагала, предаде БНР.

В момента отговорността за съдържанието на учебниците е изцяло на издателствата.

Анелия Клисарова не се притеснява от появили се информации, че предстои смяната й в предстоящия ремонт на правителството.

Анкета: Кои министри ще смени Орешарски?

Анкета: Одобрявате ли идията за един учебник по предмет?