Седмица преди убийството по-малкото момче отишло на гости на по-голямото момче, с което се познавали, за да пушат "трева" заедно с приятели, съобщиха днес от МВР.

Малко след като 12-годишният Цветан излязъл на балкона, домакинът забелязал, че са счупени растенията с марихуана, които отглеждал там.
Двамата се скарали и по-големият вещо наложил "глоба" от 50 лева за щетите.

Вчера той трябвало да си получи парите и си уговорили среща на трамвайно обръщало на бул. "Ботевградско шосе". Когато се видели, малкият признал, че не носи парите. Това ядосало баткото, който се казва Борислав, и той нападнал "длъжника си" с нож. След това избягал.

Малко по-късно, след подаден сигнал, беглецът бил забелязан да тича с окървавени дрехи от автопатрул на моторизираната група към СДВР. След като го заловили, на полицаите обяснил, че е убил човек и тръгнал заедно с тях към местопрестъплението.

Задържаният младеж ще бъде обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по мъчителен начин, коментира за БТА зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Засега той остава в ареста за 72 часа. Вероятно ще бъде искано и постоянното му задържане.

Съседи на непълнолетния убиец в квартал "Левски" разказаха пред ТВ7, че го познават като агресивен младеж, който създавал често проблеми. Обясняват си го с това, че бил дете на разведени родители.
Други познати на семейството уточниха, че майката, която имала проблеми със зрението, останала сама, когато бил едва на 4 месеца и се грижела предимно за оцеляването му. Имал и по-малка сестра.

Според разследващите 16-годишният Борислав е отишъл на срещата, решен да убие Цветан, ако не получи парите. По време на разпита казал: "Трябваше да го наръгам". Според психолозите, които са работили с младежа, той се е възприемал като лидер, на когото не трябва да се противоречи и отказва нищо, предаде БНТ.
Полицаите, които го заловили, разказват, че той съжалявал, че е опропастил живота си, не казал нищо за убитото момче.

"Намушкан е много пъти с нож. Ръган е, за да бъде убит. Когато бях в осми клас убиха един мой приятел след квартален побой. Тогава нищо не ги осъдиха, но сега ще направя всичко възможно за да бъде максимумът. Не може да се съди като малолетен, та той е истински убиец”, заяви бащата на Цветан Иван Станев пред bTV в двора на къщата им в кв. "Христо Смирненски".
Той не вярва, че синът му е пушил марихуана, казва, че бил нормално дете. През септември трябвало да бъде ученик в 7 клас.
Убитото момче има две по-малки братчета - на 6 и на 9 години, съобщи "24 часа".

В понеделник сутринта на столичен булевард студент застреля съперник в спор за момиче и опита да се самоубие.