Вчера народният представител от Коалиция за България изпрати до главния прокурор Борис Велчев искане да се намеси във връзка с "внушенията" на вътрешния министър и шефа на митниците, че при срещата си с братя Галеви през 2006 г. е участвал в договаряне на наркопазара. Петков настоя на двамата да бъдат снети обяснения, като уточни, че сам би дал показания. Бившият министър дори заяви, че е готов да се откаже доброволно от имунитета си. Междувременно от САЩ отнеха визата му.

Днес от партията уточниха, че той е изпратил молба да Велчев да му бъде издадено удостоверение за това дали сигналът е разпореден по компетентност и на коя прокуратура. В отговор от държавното обвинение уверяват, че сигналът му е изпратен за възлагане на проверка в Градската прокуратура, заявиха от БСП.

Изслушването на Румен Петков в Комисията за контрол на ДАНС ще бъде отложено до момента, в който бъде извършена проверка по сигнала, депозиран в прокуратурата, коментира пред журналисти председателят на комисията Волен Сидеров, предаде "Фокус". Според него по този начин Петков блокирал изслушването си с „процедурна хитрост”.
"Връзва ни ръцете по този начин и ние не можем да разберем повече по срещата на басейна "Спартак", каза лидерът на "Атака".
Той уточни, че и Ваньо Танов не може да бъде изслушан, защото е посочен в сигнала.

Междувременно Цветан Цветанов отрече пред журналисти да има конфликт с Петков.
"Той е един политически опонент, това е нормално в политиката. Не искам да измествам основни теми, които вълнуват българските граждани и реални политики, които прави българското правителство в борбата срещу организираната престъпност. Не искам да влизам в дебат с когото и да било, а да се концентрираме върху това, което реализира МВР", каза вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

В същото време лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която още като депутат от БСП бе сред основните опоненти на Румен Петков, коментира пред bTV, че в момента има ответен удар срещу него от страна на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Според нея отношението към бившия вътрешен министър идва заради нещо, което е направил или казал и което е засегнало лидерите на ГЕРБ.

"За Борисов Петков трябва да знае нещо, което се повтаря многократно. Бойко Борисов е злопаметен и зъл човек, който е бил особено безжалостен към хората, които знаят за него неща, които могат да го уличат в миналото му" каза Дончева, цитирана от "Медиапул".

Тя твърди, че доскоро Петков е бил "едва ли не постоянно присъствие в кабинета на премиера". Според нея обаче сега Борисов се чувства застрашен от факта, че някой може да извади информация срещу него, която силно го уличава.
"На него му трябва мястото във властта, за да се чувства защитен”, добави Дончева.