Първо от парламентарната трибуна се изказа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изтъкна подкрепата на "Атака" за БСП и ДПС за гласуването на кабинета "Орешарски".

По думите му, проектокабинетът дори не е с подкрепата на симпатизанти и членове, а на личности, които защитават олигархични кръгове. Рязката промяна за 24 ч. в състава на кабинета показала, че всички са се оплели и няма да могат да излязат от тази спирала, в която вкарват държавата на противопоставяне, лобизъм и олигархични интереси.

Цветанов атакува Пеевски за влиянието му в кабинета:

"Когато имах среща като министър с главния прокурор, тогава учудващо за мен заедно с главния прокурор дойде Делян Пеевски. Зад този кабинет не стоят дори политическите партии. Това е стилът и силата, с която решихте изборите. Това, което има за определени министри, е ясно кои са кадровиците Сергей Станишев с Моника Йосифова, Волен Сидеров, Лютви Местан, защото е много важно за министър на спорта да имаме професор по синтаксис".

Той се подигра на избора на Мариана Георгиева-Бенчева за министър на младежта и спорта и напомни, че е съветник на Лютви Местан.
После пожела успех на олимпийците, които щели да имат много успехи и добър синтаксис.

Цялото му изказване беше прекъсвано от реплики, викове и шум в залата.

Провокиран, Пеевски му се закани от трибуната:

"Правораздавателната система ще се занимава с вас. Гусин Цветанов, обърнете се, не се правете, да ви кажа, вадите много лъжи, но тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се срещали. Но аз няма да се занимавам с вас".

Намеси се и Лютви Местан:
"Не всички са приятели на Пашата, за да работят в МВР. Г-н Цветанов, Мишо Бирата (Михаил Михов - бел.ред.) подходящ ли е за министър на спорта. Отишъл си е при странни обстоятелства”.
Той добави, че гениалният спортист Йордан Йовчев ще остане зам.-министър и ще отговаря за спорта.

Лидерът на ДПС се обърна към ГЕРБ с думите, че никога не си позволявал да укори, че пожарникар може да бъде премиер, нито че физкултурник - министър на вътрешните работи, стига да се бори с престъпността, а да не да я "генерира" и да не краде.

Левицата също не остана безучастна и Антон Кутев посъветва от ГЕРБ да си мълчат, защото стотици фирми затворили при тяхното управление и тези хора не си купили по 6 апартамента. Кутев напомни, че за 4 г. няма осъден министър и добави, че се надява Цветанов да е първият.

Цветанов се ядоса и каза, че очаква до часове прессъобщение на прокуратурата след изказването на Делян Пеевски. ГЕРБ пък щели да информират австрийската прокуратура за случая „Хохегер”.

„Ще създадете правителство, което е възродило и е подкрепяло организираната престъпност в България. Всичко това ще стане ясно в предстоящите месеци”, обвини ги Цветанов.

Той не си представял, че ДПС ще бъде оглавявана от агент на ДС с името Павел.
Бившият министър се гордеел, че е завършил НСА с квалификация „право” и квалификации от международни правоохранителни академии. Случаят с апартаментите пък бил поредната спекулация и той вече дал обяснения.

"Виждам колко самоотвержено искате да защитите патрона си. Много сте изнервен, познаваме се добре с вас, виждам, че много сте изнервен, в очите ви се чете, недейте да атакувате, защото се страхувате. Много ми харесва тази усмивка", не му остана длъжен Пеевски. Той обеща истината за апартаментите на Цветанов да излезе наяве.

Лидерът на ДПС пък контрира Цветанов, че децата на ДС не могат да бъдат съдници на ДС. По думите му най-притесненият човек днес бил шефът на Цветанов, защото разбирал какъв политически Франкенщайн си е отгледал и си обяснявал защо той и партията му са в тотална изолация.
Той знае за какво говоря, намекна Местан за Бойко Борисов. 
По-късно обясни, че Борисов е превърнал Цветанов в собствен Франкенщайн. „Нали знаете ефекта Франкенщайн – създаденото изяжда създателя си”, каза още той.

По-късно в кулоарите Цветанов уточни, че срещата с Пеевски и главният прокурор е била в началото на годината, след като кабинетът "Борисов" подаде оставка, съобщи "Дневник". Разговорът бил по инициатива на Цветанов в неговия кабинет, а главният прокурор Сотир Цацаров пристигнал заедно с Пеевски. По обяснението му Цветанов отказал да води междуинституционални разговори в присъствието на Пеевски и обсъждали общи теми.

Вижте снимки от заседанието на парламента


КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой има право да говори срещу престъпността?