След като приключи преброяването на задържаните на ГКПП „Илинден” цигари стана ясно, че общото количество е 536 мастербокса или 268 000 кутии цигари без акцизен бандерол всички от една и съща марка, съобщи агенция "Фокус".

Комисар Захарин Пенов, директор на Главна Дирекция „Гранична полиция” заяви: „Задържани са двамата водачи на автомобила – гръцки граждани, съответно на 45 и на 43 години. Задържан е автомобилът и товарът. Утре продължава работата в досъдебното разследване”, заяви комисар Захарин Пенов от Гранична полиция.Според него това е действително нов способ в панели за сглобяеми къщи да се пренасят цигари. От известно време е постъпил сигнал към „Гранична полиция” и резултатът е задържането на този товар днес”, каза още комисар Пенов .

Цигарите бяха открити в камион със строителни панели на ГКПП Илинден. Товарният автомобил, пътуващ по дестинация от Атина за София, е с благоевградска регистрация, управляван от двама гръцки граждани. Откритата платформа е превозвала 18 панела за сглобяеми къщички. Превозното средство е селектирано за проверка от гранични полицаи, а сутринта е ескортирано в Митническо бюро Гоце Делчев, където с помощта на кран панелите са разтоварени. Щателното претърсване, извършено от митнически служители от Митница Югозападна, установява, че само най-горните два реда панели са редовни, а всички останали са натъпкани с цигари. Дълбочината на панелите позволява в тях да се подредят цели кашони цигари, а оставащото пространство е уплътнено със стекове.

Предстои на двамата гръцки граждани, управлявали автомобила, да им бъде взета мярка задържане за 24 часа.