Това показва проучване на KPMG, провеждано всяка година във всички страни от ЕС.

За ЕС средният дял на незаконните цигари е 10,5 процента за 2013 г., отбелязвайки лек спад с около 1,4 на сто в сравнение с 2012 г., когато е било установено рекордно високо ниво за ЕС от 11,1%.
Според анализаторите това се дължи на засилените съвместни усилия между индустрията, правителствата и правоприлагащите органи в страните-членки за ограничаване на този сериозен проблем.

Независимо от средното подобрение при тези нива на незаконна търговия ЕС губи около 10,9 милиарда евро от неплатени данъци на годишна база, изчислява KPMG.

Една от всеки 10 цигари в ЕС е незаконна, а 33 процента от всички незаконни цигари представляват "Illicit white" - цигари, които макар че може да са произведени законно в една държава, се разпространяват по нелегални канали в друга държава.

Често тези цигари са с неизвестни за съответния пазар марки или дори с несъществуващи в регистрите търговски марки.

Делът на "illicit whites" e нараснал в ЕС с около 15 процента за една година, а в България - с около 50 процента.

Най-високи нива на незаконна търговия за 2013 г. са установени в Латвия (28,8 процента), Литва (27,1 процента), Ирландия (21,1 процента), Естония (18,6 процента) и България (18,2 процента).

Дребни контрабандисти успяват да прекарат по около 10 милиона незаконни цигари дневно през всеки от по-натоварените гранични пунктове у нас, показаха 3 експертни анализа, изготвени за МВР, ДАНС и финансовото министерство в края на миналата и началото на 2014 г.
Само на "Капитан Андреево" за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки цигари от 1 до 10 мастербокса.

Изчисленията сочат, че за година през всеки от по-натоварените гранични пунктове само от дребни и средни канали контрабандно влизат над 3 млрд. къса цигари, а загубите за държавата от всеки от пунктовете е над 300 млн. лева.

По същото време, в което излязоха анализите, шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев обясни, че в борбата с контрабандата на тютюневи изделия резултатите са много добри.
За първото тримесечие на 2014 г. са задържани 14,793 млн. къса цигари или 1479 мастърбокса. По думите му това е 2,4 пъти повече от същия период на 2012 г. и 2 пъти повече за трите месеца на 2013 г.

Контрабандните и трансгранични престъпни мрежи в България, в съчетание със свободата на движение на стоки и хора в рамките на Европейския съюз, представляват риск за българския финансов сектор, показа докладът на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света за 2013 г.