Властите признаха, че не разполагат с достатъчно спешни медицински екипи, които да се погрижат за ранените пред църквата "Света Тереза" в град Мадала, близо до нигерийската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Поредица от нападения срещу католически храмове бяха извършени в градовете Мадала, Джос и Гадака. При атентат в град Даматуру атентатор камикадзе се взриви с кола бомба до сградата на регионалното управление на тайната полиция. В това нападение освен тримата полицаи е загинал и самият атентатор.

Отговорност за нападенията пое радикалната групировка Боко Харам.

Насилието в деня на Рождество бе осъдено остро от Ватикана и световните лидери.
"Тези нападения са дело на страхливци, които атакуваха мирно събралите се хора да се помолят и да отпразнуват този ден, който символизира хармонията и добронамереността към ближните", заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг.

Президентът Никола Саркози също осъди атентатите и изрази солидарност с властите и народа в битката им с тероризма. "Франция поднася съболезнования на властите и народа на Нигерия и изразява солидарност с битката им срещу тероризма и за укрепване на демокрацията", се казва в декларация, разпространена от Елисейския дворец и цитирана от Франс прес.

Германският външен министър Гидо Вестервеле и италианският му колега Джулио Терци осъдиха атентатите като "атака срещу универсалните принципи на цивилизоваността".

В Нигерия често се извършват нападения, приписвани на ислямистката секта Бака Харам. Това движение пое отговорността за самоубийствения атентат през август тази година в централата на ООН в Абуджа, при който загинаха 24 души.

В страната с население от 160 милиона души мюсюлманите и католиците са почти поравно. Мюсюлманите са съсредоточени повече на север, а католиците главно на юг. Акциите на Боко Харам са все по-добре организирани и кървави от няколко месеца насам. Наблюдатели се страхуват, че сектата може да е установила връзки с Ал Кайда в ислямския Магреб.


Боко Харам започва да действа от около 2003 г. и е концентрирана главно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика Хауса, който се говори в Северна Нигерия, името й означава "Западното образование е греховно". Сектата, която приблизително следва модела на талибанското движение в Афганистан, смята за неверници всички, които не следват стриктната й идеология, независимо дали са християни или мюсюлмани. Настоява за приемането на ислямския закон (шериата) в цяла Нигерия. Последователите й се молят в отделни джамии в нигерийските градове Майдугури, Кано и Сокото и носят дълги бради и червени или черни чалми.