Намерената под отломките в град Ерджиш Азра върна надеждата на спасителите вчера, съобщиха кореспонденти на Франс прес, цитирани от БТА.
Момиченцето бе откарано в болница под възторжените ръкопляскания на хората. То е в добро състояние.

Когато я взех в ръце, бях най-щастливият човек на света, разказва спасителят.
Два часа по-късно бяха извадени 24-годишната майка и 73-годишната баба на бебето. Бащата също бил под руините, но не дал признак на живот.

По същото време друга група спасители измъкнали изпод купчина бетон отново в Ерджиш трийсетина годишен мъж.

Оцелелите от труса се готвеха да прекарат трета нощ на безпокойство от нови трусове, когато следобед бе усетено ново земетресение с магнитуд 5,4, предизвикало отново паника. Днес в района се очаква да вали сняг.

Останалите без покрив се сбиха за палатки, посочва Ройтерс.
"Няма никаква координация. Трябва да стъпвате върху хората, за да получите палатка. Премиерът би трябвало да помисли за собствения си народ, преди да замине за Сомалия или Либия", казва 18-годишен безработен младеж.

Турция ще приеме чуждестранната помощ, включително от Израел, за да се справи с последиците от земетресението, съобщи турски дипломатически източник, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Турското правителство, което първоначално отказа помощ, решило да приеме предложенията, след като се запознало с данните на службите за спешна помощ, съобщи високопоставен представител, пожелал да остане анонимен.
Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш съобщи, че ЕС ще отпусне 4-5 милиона евро за възстановяване на щетите.

Израел предложи помощ въпреки напрежението между двете страни след атаката на израелски командоси срещу флотилия, плаваща към Ивицата Газа, която отне живота на деветима турски активисти.
Турция ни помоли за мобилни къщи за хората, останали без дом, каза за АФП говорителят на израелското външно министерство Игал Палмор.
Ние незабавно се съгласихме и бързо ще проверим какво можем да представим, добави той.

По-късно Министерството на отбраната на страната уточни, че самолет Боинг 747 ще пренесе в сряда следобед „мобилни жилищни структури” за Турция. През следващите дни ще бъдат изпратени и още самолети със същите материали.

За възстановяването на щетите от земетресението в Турция ще бъдат нужни най-малко 2,2 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
В засегнатия от земния трус регион трябва да бъдат построени около 80 000 сгради с обща площ минимум 6 млн. кв.м.
Смята се, че за строителството на 500 апартамента ще бъдат нужни около 20 милиона долара.