Главният прокурор коментира казуса с връчения турски обвинителен акт на бившия граничен полицаи Михаил Цонков и колегите му Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които и в момента работят в МВР.

"За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция", каза Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че трябва да е съвсем ясно първо, че те се действали повече от правомерно. Второ, че така трябва да действат всички техни колеги и трето, че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани.

"Всяко искане за екстрадиция по конкретния случаи ще бъде последвано от отказ, защото разследването е доказало невинността на четиримата полицаи", категоричен е той.

Освен това близките на загиналия преди 9 години турски гражданин, навлязъл незаконно в български териториални води са водили дело и в Европейския съд по правата на човека, който е потвърдил решенията на българските съдебни власти, доказали по категоричен начин правилността на действията по охрана на държавната граница.

По-рано полицаите и близките им изразиха притеснение, че ще последва и искане да бъдат предадени на Турските власти.

По този повод от прокуратурата излязоха със специално съобщение. В него се уточнява, че до момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани, но трябва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като Турция не е член на ЕС.