Ангелкова участва в Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм, който се провежда днес и утре в столицата, и коментира коментира темата с категоризацията на местата за настаняване в страната.

Тя предлага да бъде премахнат институтът за прекатегоризация, такъв какъвто съществува в момента, и да бъде създаден институт за премахване на звезди.

Министърът на туризма очаква този институт да започне работа в началото на следващата година, тъй като до края на 2017-а промените в Закона за туризма ще бъдат внесени в Народното събрание, предаде БТА.

Важно, според Ангелкова, е да има ясна регламентация за последиците за хотелите и ресторантите при нарушаване на съответните изисквания. Да е ясно при какви нарушения могат да бъдат отнети звезди, посочи министърът.

Предлагаме административните процедури да отпаднат, защото те вече са налични в базата данни на министерството, но за сметка на това да бъдат засилени проверките, каза тя.

По думите й така процедурно ще могат да бъдат облекчени всички собственици на места за настаняване и хранене, а от друга страна, ще доведе до по-голяма саморегулация и от там - до по-високо качество.

Сега един хотел и ресторантът в него се категоризират поотделно, което води до различни звезди и до двойна процедура на лицето, което кандидатства, посочи министърът.

Ангелкова осъди и бруталното поведение на шведския турист, който ритна в главата камериерка в Слънчев бряг. Тя призова всички служители и гости на хотели да използват телефонната линия за сигнали и нередности на Министерството на туризма.

Властта се зае с шума от заведенията на морето >>>